Meksiko efektno iskoristio Trampov zid

PinterestFacebookTwitterShare

Meksiko je za investitore najatraktivnije tržište u razvoju uključujući rast, prinos i kapital, dok je tržište Indije najgore, pokazuju istraživanja Blumberga.

Meksiko je iskoristio priliku da poradi na marketingu i imidžu nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao da će podići zid na granici sa zemljom.

Ove godine pažnja investitora biće usmerena na zemlje u kojima postoji poboljšanje političke klime.

Na listi popularnih destinacija Meksiko se našao kao jedna od najatraktivnijih zemalja u tom delu pre svega zbog niske vrednosti pezosa, cena bakra i očekivanja povoljnijih mera za investitore nakon predsedničkih izbora u zemlji.

Rusija se takođe, sudeći prema tabeli Blumberga, ne čini privlačna investitorima jer se ne žele oslanjati na niske kamatne stope i kupovati državne deonice od niske vrednosti. Prema njihovom mišljenju, rublja nema veliki potencijal.

U Brazilu, akcije Petrobrasa i dalje su jeftine, ali analitičari prognoziraju da će kompanija teško biti u stanju obnoviti svoje poslovanje u ovoj godini.

Indija je najmanje atraktivna za investitore zbog relativno skupih deonica, obveznica i valute. Vaninder Singh, ekonomista iz Singapura smatra da se Indija trenutno na tržištu pojavljuje kao neatraktivna za investitore. “Videćemo da li će doći do određenih korekcija na tržištu”, izjavio je on.

Izvor: SEEbiz