Mercedes se kaje i izvinjava zbog dalaj-lame

Mercedes-Benc se izvinio svojim kineskim kupcima zbog Instagram posta u kojem se citira dalaj-lama, tibetanski duhovni vođa.

Kako piše Nedeljnik, a prenose agencije, uz sliku jednog njihovog belih luksuznog automobila koji su okačili na društvenu mrežu, kao „motivacionu poruku poonedeljkom“, stoji i citat: „Pogledajte situaciju iz svih uglova i postaćete otvoreniji“, što se pripisuje mudrostima tibetanskog vrhovnog vođe.

Mercedes-Benc se izvinio za „pogrešne informacije“ koje su „povredile osećanja kineskog naroda“ i odmah obrisao post. Oni su naveli da će se potruditi da se ovakve stvari ne ponavljaju. Kako je Instagram blokiran u Kini, njihovi „surferi“ su ga kopirali na lokalne društvene mreže i vest se brzo proširila. Iz kompanije kažu da nije bilo pritisaka kineskih vlasti da se citat obriše.

Prošlog meseca kineske vlasti opomenule su  Delta erlajns i Zaru zbog toga što su u meniju naveli Tajvan i Tibet kao zemlje u kojima imaju svoje vebsajtove. Meriot je ostao bez internet stranice u Kini nakon što je imao nešto slično na sajtu, a Kinezi su pozvani da ih bojkotuju.

Izvor: Nedeljnik, agencije

Foto: Pixabay