Merkator prodao deset tržnih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Kompanija Merkator (Mercator) je danas saopštila da je s austrijskom kompanijom Supernova potpisao ugovor o prodaji svojih deset tržnih centara u Sloveniji za ukupno 116,6 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da trgovinski lanac Merkator uzme u zakup delove tih tržnih centara gde već obavlja svoju osnovnu delatnost.

Po zaključenju prodaje, Merkator će ostati vlasnik 81 odsto nepokretnosti u Sloveniji, namenjenih njegovoj osnovnoj delatnosti.

„Potpisani ugovor je dokaz da Merkator nastavlja da uspešno sprovodi projekat modernizacije, čiji je cilj da se smanje dugovanja Grupe i omogući njen dugoročni razvoj“, navodi se u saopštenju i dodaje da se prodajom deset tržnih centara u Sloveniji okončava druga faza projekta modernizacije koju će Merkator nastaviti da sprovodi u budućnosti.

Istaknuto je da je pod rukovodstvom Tomislava Čizmića, Upravni odbor Merkatora u protekloj godini pripremio novu strategiju čijije cilj da se značajno umanji zaduženost kompanije i tako osiguraju preduslovi za novi investicioni ciklus, što je ključno za dugoročni razvoj najvećeg trgovca u Sloveniji i regionu.

Projekat „monetizacije“ Merkatora je otpočeo prodajom tržnog centra u Beogradu krajem prošle godine. Početkom ove godine Merkator je objavio međunarodni tender, pozvavši strane investitore i investicione fondove čija je osnovna delatnost upravljanje nekretninama.

Projekat je uključivao prodaju 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Posle prodaje centara u Sloveniji i zaključenja druge faze monetizacije, Merkator će otpočeti treću fazu, koja uključuje prodaju centara u preostale dve zemlje. ;

„Na taj način, nastavićemo našu utvrđenu strategiju u skladu sa dugoročnim planom poslovanja u isto vreme ispunjavajući svoje obaveze prema potpisanim ugovorima sa bankama poveriocima“, navodi se u saopštenju Merkatora.

Supernova će preuzeti tržne centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Kopar Jedan, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana – Šiška, Postojna, Novo mesto i Slovenj Gradec.

Ugovorom je predviđeno da Merkator zaključi ugovor o zakupu na 15 godina, uz mogućnost produženja za još 15, pod istim uslovima.

„Potpisivanjem ugovora, mi smo zapravo postavili dobar temelj za novi investicioni ciklus, naročito za novi distributivni i logistički centar u Ljubljani gde Merkator treba da smanji logističke troškove i pojednostavi i ubrza ažuriranje procesa rada. Značajno smanjenje troškova takođe predstavlja bolju osnovu za nagrađivanje napora i znanja kojim svi u Merkatoru doprinose boljoj budućnosti za kompaniju“, rekao je predsednik upravnog odbora Merkator grupe Tomislav Čizmić.

Vlasnik Supernova grupe Frank Albert je istakao da je transakcija urađena na fer način doprinoseći dugoročnom partnerstvu.

„Ovim sporazumom će se osigurati vodeće pozicije na tržištu i za Supernovu i za Merkator. Dok Supernova uvećava svoj portfolio dobro pozicioniranih tržnih centara u najvećim slovenačkim gradovima, Merkator se može usredsrediti na svoju osnovnu ulogu dobavljača hrane“, rekao je Albert.

Supernova, koju je 1994. godine osnovao Frank Filip Albert, ima sedište u Gracu kao i kancelarije u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi i Beogradu, a fokusirana je na razvoj i investiranje u nepokretnosti i njen trenutni portfolio premašuje vrednost od jedne milijarde evra u sredstvima.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 1

  1. Nebojša

    Kako je moguća PRODAJA ako je sve to vlasništvo AGROKORA koji je u velikim problemima i SBERBANKA potražuje 1,3 milijarde i sva ta imovina je pod HIPOTEKOM?
    SBERBANKA je dala kredit od 600 miliona evra AGROKORU da bi kupio MERCATOR, a oni se sada ponašaju kao da te pare nisu dobili kao da su i dalje vlasnici MERCATOR.