Merkel „popušta“ Trampu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: beta/AP_Andrew_Harnik

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će podržati smanjenje evropskih carina na uvoz američkih automobila, odgovarajući na ponudu Vašingtona da neće uvoditi carine na evropska vozila u zamenu za ustupke.

„Kada želimo pregovarati o carinama, na automobile, potreban je zajednički evropski stav i još radimo na tome“, rekla je Merkel.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je prošlog meseca da će nametnuti carine od 20 odsto na uvoz evropskih vozila.

Prema izvorima iz industrije, američki ambasador u Nemačkoj rekao je predstavnicima BMW, Dajmlera i Folksvagena da bi Tramp mogao da odustane od takvih pretnji ako EU ukine carine na uvoz američkih automobila.

Merkel je rekla da bi za to trebalo smanjiti i carine na automobile uvezene iz drugih zemalja kako nalažu pravila STO. „Bila bih spremna da podržim pregovore o smanjenju carina, ali ne bismo to mogli uraditi samo za SAD“, rekla je nemačka kancelarka.

Postojeće američke uvozne carine na automobile iznose 2,5 posto, a na kamione 25 posto. EU ima carine od 10 posto na automobile uvezene iz SAD.

Izvor: SEEbiz

Foto: beta/AP_Andrew_Harnik