Meso iz Srema na turskim trpezama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mesna industrija „Srem“ u Šidu, koja je pokrenula proizvodnju pre mesec dana, do sada je uputila oko 400 tona goveđeg mesa za tržište Turske, kaže za „Novosti“ Milenko Đurđević, jedan od vlasnika klanice.

Iz nekadašnjeg sremskog giganta koji je 17 godina imao katanac na pogonima, treba da se ispuni kvota od 5.000 tona mesa, ali to ne brine nove vlasnike konzorcijuma „Agropapuk“ u Kukujevcima i „Đurđević“ u Subotištu, da neće biti ostvareno. Kako kažu, bitno je da je tržište otvoreno.

Otkad je pokrenuta proizvodnja u ovoj klaničnoj industriji mesa u Šidu, svakodnevno najmanje jedan kamion sa tovarom mesa krene put Turske.

– Sada trenutno koljemo 350 goveda nedeljno, a u planu nam je da ta cifra dostigne 500 komada. Do sada je isporučeno 18 kamiona, a posao u klanici obavlja više od 110 radnika. – kaže Milenko koji je vlasnik mesne industrije „Đurđević“.

Pored otkupa stoke od stočara iz Srema a i šire, klaničari imaju i svoje farme na kojima će već u novembru biti za klanje oko 5.000 junadi.

Prvo što očekujemo je da ispunimo ovu kvotu, a onda da u narednoj godini ona bude povećana na 10.000 tona goveđeg mesa. Kada imamo sigurno tržište za plasman robe, onda nije problem, već je muka kad imaš robu a nemaš gde da je plasiraš – smatra Đurđević, koji je pozvao stočare i bivše i buduće na saradnju, jer, kako kaže, zarade ima za sve.

Mesna industrija „Srem“ u Šidu pokrenula je proizvodnju u svojim halama otkako je dobila nove vlasnike koji su do sada u opremanje uložili oko 3,6 miliona evra.

Industrija mesa „Srem“, nekada je zapošljavala oko 1.700 radnika. Loša privatizacija i stečaj ovu industriju mesa doveli su do ruba propasti. Novi vlasnici sada žele da joj vrate staru slavu.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay