METRO, TUNELI, MOSTOVI…Plan razvoja Beograda do 2033.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beoinfo

Predstavljen Razvoj plana saobraćajne infrastrukture Beograda do 2033. koji obuhvata nove linije BG voza, izgradnju metroa kao i dva tunela, od kojih jednog ispod centra grada.

Master plan saobraćajne infrastrukture Beograda “Smart plan 2021/2027/2033” predstavio je gradonačelnik Siniša Mali, istakavši da je tim dokumentom predviđena i izgradnja mosta preko Ada Huje.

Mali je rekao da tu spada i kompletan završetak obilaznice oko Beograda, probijanje Topčiderskog tunela, kao i izgradnja nove autobuske stanice na Novom Beogradu, a koja bi trebala da počne da se radi do kraja godine.

Prema njegovim rečima, saobraćaj BG voza će biti kompatibilan sa trasama metroa koji će, kako je sada planirano takođe imati dve linije.

On je naveo i da će metro, kako je planirano, saobraćati na linijama od Makiškog polja, preko centra grada pa do Karaburme i Mirijeva kao i na liniji od Zemuna, preko Starog Grada pa do Ustaničke ulice na Voždovcu.

“BG voz će predstavljati teški šinski saobraćaj, a metro laki”, rekao je Mali. Najavio je i da će biti probijen tunel kroz Topčider koji će taj deo Beograda spojiti sa Autokomandom, dok će drugi tunel počinjati na Savskom pristaništu kod Ekonomskog fakulteta, a zavšavati se u Bulevaru despota Stefana.

Gradonačelnik je rekao i da realizacija master plana podrazumeva i izgradnju novog Savskog mosta koji će, kako je rekao, koštati 30 miliona evra, dok još uvek nije odlučeno šta će biti sa starim lučnim mostom.

Mali je ponovio da je rok za početak izgradnje metroa kraj 2019. ili početak 2020. godine.

Izvor: Beta

Foto: Beoinfo