Mihajlović: Amerikanci zainteresovani za Moravski koridor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

merička kompanija Behtel zainteresovana je za učešće u izgradnji deonice puta Pojate-Preljina na Moravskom koridoru, kaže ministarka Zorana Mihajlović i dodaje da će uskoro biti potpisan Memorandum o saradnji.

Na infrastrukturnim projektima prisutni su i Svetska banka i Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, kineski, azerbejdžanski i evropski izvođači, a uskoro i američke kompanije, rekla je minstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Radio Beograd.

Istakla je da je to bitno za Srbiju, za njen ekonomski, ali i politički položaj.

“Mi jesmo mala zemlja, ali naše je bogatstvo u geostrateškom položaju i to treba da iskoristimo. Svaki put je politički projekat i svaki put koji gradimo, Srbiji povećava političku, ekonomsku i infrastrukturnu stabilnost. Zato ja ne odustajem od auto-puteva”, rekla je Mihajlovićeva.

Obilaznica oko Beograda će biti završena za dve i po godine, rekla je ministarka navodeći kao prioritete ministarstva i rekonstrukciju i izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta.

“Kompletan Koridor 10, od severa do juga biće završen za tri godine. Drugi po važnosti je put koji nas povezuje sa Crnom Gorom i on je značajan jer Srbija njime izlazi na more”, rekla je ministarka u emisiji Sedmica.

Kaže da iz EU ne stižu kritike zbog saradnje sa Kinom, ali da, kad se interesuju za kineske investicije, odgovori iz Nemanjine su jasni – svi koji žele da ulažu u Srbiju, dobro su došli.

“Uslovi kineskih kredita su povoljniji i, na kraju, i EU ima dnevne odnose sa Kinom, pa, prema tome, kad EU prekine odnose sa Kinom, onda može i Srbija da priča o tome”, zaključila je Zorana Mihajlović.

Izvor: RTS

Foto: A.M.