Mihajlović: Projekti u Srbiji vredni 16 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata u Srbiji 16 milijardi evra.

“To su projekti koji su u realizaciji i očekuje se da bude gotovi u naredne četiri od pet godina”, rekla je ona u intervjuu agenciji Beta.

Mihajlović najavila je da iduće godine na trasi Niš-Merdare-Priština počinje izgradnja 36 kilometara deonice puta Niš-Pločinka, vrednosti 212 miliona evra.

U 2018. će početi modernizacija železničke obilaznice oko Niša i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, a vrednost projekta je oko 250 miliona evra. “To je jedini deo pruge nije elektrifikovan na Koridoru 10”, rekla je ona.

Dodala je da će se u 2018. raditi se i na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta i podsetila da su već počeli radovi na dve deonice. “Razmišljamo i kako da modernizujemo još 300 km pruge na Koridoru 10, ka jugu”, rekla je ona.

Istakla je da će naredne godine Srbija imati 103 kilometra autoputa na Koridoru 11, a da će deonica Preljina-Požega početi da se gradi najkasnije do maja naredne godine i da je potrebno dve godine da bude završena.

“Mi ćemo kompletno put od Beograda do Požege moći da očekujemo 2020. ili 2021. godine”, rekla je ona i dodala da će put od Obrenovca do Preljine sledeće godine biti u potpunosti završen.

Objasnila je da bi Koridor 10 mogao da bude završen do maja 2018. “Na Koridoru 10 su ostala samo najteža gradilišta, a to znači Grdelička klisura. Na nekim deonicama te klisure smo završili asfaltiranje. Tuneli Manajle i Predejane biće završeni sledeće godine u prvom kvartalu. Na deonici Srpska kuća-Levosoje je 87 odsto fizičko izvršenje i biće gotova najkasnije do aprila ili maja 2018. godine”, rekla je ona.

Najavila je i da će biti nastavljena modernizacija pruge Beograd-Bar. “Rekonstruisali smo 77 kilometara pruge, razgovaramo sa partnerima da nastavimo sve do crnogorske granice”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je završena dokumentacija za skoro sve deonice Fruškogorskog koridora i da bi naredne godine mogao biti raspisan javni poziv.

Za Moravski koridor, kako je rekla, zainteresovane su dve kompanije, američka i kineska i plan je, kako je rekla, da u 2018. godini bude potpisan ugovor za taj koridror.

Izvor: Beta

Foto: screenshot