Milićević: Nema šanse da PAD SRBIJE bude samo 1,5 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod (BDP) će ove godine u Srbij pasti od 4,5 do 9,1 odsto zbog štetnih posledica pandemije COVID-19 na privredu, rekao je ekonomsko-finansijski konsultant Dragovan Milićević.

On je agenciji Beta rekao da je srpska ekonomija zapala u dužnički začarani krug jer se svake godine samo kamate na dugove plaćaju od 800 miliona do milijardu evra, pa se tako “jede” prirast BDP.

Srbija je na kraju februara ove godine imala javni dug od 24,36 milijardi evra, a što je činilo 49,1 odsto BDP.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da će pad BDP u Srbiji biti od jedan do jedan i po odsto i da će Srbija biti među tri najbolje zemlje u Evropi po najmanjem padu BDP, a “boriće” se da bude i prva.

“Nema šanse da Srbija ima tako mali pad BDP”, rekao je Milićević.

Dodao je da je BDP u Srbiji prošle godine vredeo oko 44 milijarde evra, a ove godine mogao bi da padne na oko 40 milijardi evra.

Za otplatu glavnice javnog duga ove godine, prema njegovim rečima, treba obezbediti oko tri milijarde evra, a rebalansom budžeta zbog antikriznih mera, teških 5,1 milijardu evra, predviđen deficit u budžetu je sa 0,5 odsto povećan na sedam odsto, što je oko 3,5 milijardi evra.

Srbija je u teškoj situaciji, ali još može da otplaćuje dugove. Biće dramatično ako prestanu da pristižu strane investicije i ako strane kompanije počnu da iznose dobit”, rekao je Milićević.

Smatra da obećanje vlasti o prosečnim platama od 900 evra, 2025. godine nema nikakvog izgleda da se ostvari.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay