MILIJARDA evra na koje država može da “ZABORAVI”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prvih deset poreskih dužnika u stečaju državi na ime neplaćenih poreza duguju više od 130 milijardi dinara.

To znači da se država može oprostiti od najmanje jedne milijarde evra, imajući u vidu da su mnogi dužnici u stečaju i po više od deset godina i da su male šanse da iz takve pozicije namire dugove.

Na listi pravnih lica u stečaju iz godine u godinu se ponavljaju slične firme, a dugovanja samo rastu.

Na spisku se nalazi veliki broj državnih preduzeća, među kojima su i državne banke u stečaju, ali i nekadašnji industrijski giganti, te se ekonomski stručnjaci opravdano pitaju da li će Poreska uprava ikada moći da naplati ova dugovanja ili će, kao što se ranije već dešavalo, u nekom trenutku dugovi biti otpisani, a teret dugovanja tako biti prebačen na leđa svih građana Srbije.

Najveći dužnik u stečaju je Beobanka koja duguje 33 milijarde dinara (oko 28 miliona evra). Na drugom mestu je Investbanka od koje Poreska uprava potražuje 24 milijarde. Astra banka duguje nešto više od 20 milijardi dinara, a Beogradska banka skoro 18 milijardi.

“Što se tiče banaka u stečaju, koje su u tom položaju još od 2001. godine, one još uvek imaju neki novac i nekretnine, i postoji neka šansa, koja nije preterano velika, da se deo dugova naplati. Najveći deo njihovih dugovanja potražuju domaća preduzeća, koja su opet u dugovima, i tu se stvara jedan zatvoreni krug”, ocenjuje za Blic Biznis profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Pored domaćih banaka, među najvećim dužnicima koji su u stečaju nalazi se i preduzeće Zastava automobili koje duguje 7,6 milijardi dinara (blizu 6,5 miliona evra). Industrija mašina i komponenata IMK 14. oktobar iz Kruševca ima dug od 4,7 milijardi, a Zastava kamioni 3,2 milijarde.

“Kada je reč o velikim preduzećima i industriji, najveći broj njih je uveden u famozni proces restrukturiranja, u kome je posle 2003. godine bilo čak 176 firmi, skoro celokupna srpska industrija.”

Za mali broj tih preduzeća je stvarno traženo rešenje, ali zato ona tokom restrukturiranja više nisu plaćala nikakva potraživanja – ni dobavljačima, ni račune za komunalne usluge državnim preduzećima, ni bankama, ni radnicima… Otud i sve veći dugovi, navodi profesor Savić.

Interesantno je da se na spisku poreznih dužnika u stečaju nalazi i Zemljoradnička zadruga Lajkovac koja Poreskoj upravi duguje 2,5 milijarde dinara, ali i preduzeće za marketing i trgovinu Astra Simit, sa sličnim iznosom duga.

BIP duguje 1,5 milijardi dinara, Autosaobraćaj iz Kragujevca 1,2 milijarde, a Tekstilna industrija Vučje 1,17 milijardi dinara. Proizvođač obuće Boreli iz Sombora ima poreski dug nešto malo veći od milijardu dinara, baš kao i Građevinsko preduzeće Rad, modna konfekcija Rudnik i Akcionarsko društvo Ivo Lola Ribar.

Na spisku su i kompanija za proizvodnju mesa Agroživ, od koje Poreska uprava potražuje 796 miliona dinara i industrija odeće Prvi Maj iz Pirota koja duguje 756 miliona dinara.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay