Milijardu dinara da sačuvaju Zaječar od katastrofe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gamzigrad

Ministarstvo rudarstva opredelilo je u naredne dve godine milijardu dinara za izgradnju novog tunela za prihvat i odvod otpadnih voda iz Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saznaju Novosti.

Postojeći kolektor nalazi se ispod nekoliko miliona kubika otrovnih materija kao što su arsen, živa, nikl i ostali teški metali, koji su deponovani na borskim flotacijskim jalovištima, koja se prostiru na oko 450 hektara.

Postojeći tunel otpadnih voda ispod jalovišta “Veliki Krivelj” je zastareo i na njemu su već primećena značajna oštećenja. Stoga, postoji opasnost, posebno zbog oštećenja kolektora, da dođe do proboja brane i izlivanja flotacijske jalovine, što bi izazvalo međunarodnu ekološku katastrofu nesagledivih posledica.

Prema procenama, najgori scenario je, ako bi, na primer, došlo do obilnih padavina i rušenja brane, veoma brzo bi se izlivanjem flotacijske jalovine poplavila sela nizvodno od brane, ali i veći deo Zaječara.

Talas zagađenja bi do reke Timok stigao za dva sata, a preko tog vodotoka otrovi bi završili u slivu Dunava, u delu koji pripada Crnomorskom slivu u Bugarskoj.

Inače, 2010. godine bio je postignut dogovor da se kreditom Svetske banke od 30,9 miliona dolara, sanira ovaj kolektor. Posao je bio i ugovoren i poveren konzorcijumu koji su činili holandska firma Wittveen i španska Joint Venture Eurostudis, ali se, iznenada, bez valjanog razloga, od tog posla – odustalo, a SB je povukla ugovor o zajmu.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na čijem je čelu tada bila Zorana Mihajlović, saopštilo je potom da su oni, u okviru svojih nadležnosti, učinili sve što je potrebno na pripremi novog investicionog projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u Boru, i to prema procedurama Svetske banke.

Umesto da se kredit od 30,9 miliona dolara, koji je odobrila SB, iskoristi za izgradnju novog kolektora u RTB Bor, mi smo potrošili gotovo isto toliko novca za hitne popravke starog tunela, saopšteno je tada u Ministarstvu energetike. Novac iz kredita SB, namenjen izgradnji novog kolektora, nije mogao biti ni povučen, a ni korišćen za sanaciju starog, jer stari nije predmet kreditiranja.

Izvor: Novosti

Foto: Gamzigrad