X
  • English
X

Poslovne vesti

Milijardu evra za 108 kilometara pruge

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U okviru Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji potpisan je komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Ugovor je potpisala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ocenivši da je izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta „najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu“.

„Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’.“

Modernizacija pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiće povećanje teretnog saobraćaja na železnici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju, kazala je ministarka.

Navodeći da ruske i kineske kompanije već izvode radove na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, ministarka je rekla da će na osnovu potpisanog ugovora biti izgrađeno preostalih 108 kilometara pruge, pri čemu bi radovi na toj deonici mogli da počnu u 2019. godini.

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad-Subotica izvodiće konzorcijum kineskih kompanija Čajna rejlvej internešenel (China Railway International) i Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani (China Communications Construction Company CCCC), koji izvodi radove i na deonici Beograd-Stara Pazova.

Zorana Mihajlović je u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisala i Memorandum o razumevanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: Pixabay