Minimalac nikako da DOSTIGNE potrošačku korpu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Odluka o visini minimalne cene rada u 2020. godini biće doneta sredinom septembra, najavio je Zoran Đorđević, ministar za rad i zapošljavanje, jer su na vreme počeli razgovori o minimalcu.

On je napomenuo da će pritom biti potrebno voditi računa o rasterećenju privrede, ali i o interesima poslodavaca koji ipak smatraju da bi povećanje minimalne cene rada realno trebalo da bude za najviše šest odsto, u odnosu na sadašnju cenu od 155 dinara po satu. S druge strane, sindikati i dalje ne odustaju od ideje da povećanje ne treba da bude manje od deset procenata, odnosno da treba da bude donekle u visini minimalne potrošačke korpe.

Koju će odluku na kraju vlada doneti još niko ne može da predvidi, mada je ministar za rad još oko prvog maja izjavio da će glavni zadatak aktuelne vlade biti da se cena minimalne potrošačke korpe izjednači sa minimalcem, piše Politika.

U ovom trenutku minimalnu mesečnu zaradu, koja iznosi oko 27.000 dinara u Srbiji, prima 350.000 radnika, dok minimalna potrošačka korpa u proseku iznosi oko 36.000 dinara.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) podsećaju da minimalna, i uopšte cena rada treba da rastu u skladu sa mogućnostima privrede, sa rastom BDP-a i inflacije. Kako ističe Nebojša Atanacković, počasni predsednik UPS, ako je u Srbiji predviđen privredni rast od 3,5 odsto, a rast inflacije 1,5 do dva procenta godišnje, onda bi bilo logično da povećanje minimalca ne bude iznad pet, eventualno šest procenata.

„U pregovorima sa vladom i sindikatima, poslodavci bi mogli da prihvate i druga rešenja na koja ukazuju sindikati, ako treba i viši procenat rasta minimalne cene rada, ali to samo ako Vlada Srbije prihvati da poslodavcima kompenzuje razliku u ceni. Prihvatiće i veće povećanje minimalca ako dobiju različite tipove olakšica kroz, recimo, smanjivanje poreza i doprinosa na zarade“, ističe Atanacković, podsećajući da ukoliko minimalac bude viši od onog koji oni očekuju, bez olakšica, to će značiti gubitak za pojedine poslodavce i zatvaranje firmi zbog povećanih troškova poslovanja.

Sindikati mahom smatraju da minimalna zarada koja danas iznosi oko 27.000 dinara u najboljem slučaju treba da bude povećana na nešto iznad 32.000 dinara što je 90 odsto minimalne mesečne potrošačke korpe. Po njima to je i najrealnija varijanta s obzirom na najavu zvaničnika da bi u narednoj godini minimalac trebalo izjednačiti s minimalnom potrošačkom korpom.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay