Ministarstvo finansija: Strategija interne finansijske kontrole u javnom sektoru daje rezultat

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković izjavio je danas da je u Srbiji najveći napredak u oblasti finansijske kontrole javnih sredstava ostvaren usvajanjem Strategije razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru za period od 2017. do 2020. koja daje dobre rezultate.

„Cilj je da se postigne održiv budžet, smanji javni dug, ojača finansijsko upravljanje i kontrola, unaprede revizorske kontrole i parlamentarni nadzor, što dalje doprinosi transparentnosti u upravljanju javnim finansijama“, rekao je on na trećem sastanku Dijaloga o politici upravljanja javnim finansijama.

Stanivuković je podsetio da je 2015. usvojen Program reforme upravljanja javnim finansijama od 2016. do 2020. kako bi se omogućilo da izvršenje budžeta bude na najbolji mogući način povezano sa različitim politikama Vlade Srbije.

Po njegovim rečima, najveći napredak ostvaren je u unapređenju kredibiliteta makroekonomskih prognoza, srednjoročnom planiranju od strane budžetskih korisnika, unapređenju programskog budžetiranja i poboljšanju finansijske kontrole javnih sredstava u oblasti javnih nabavki.

Stanivuković je rekao da je jedan od prioriteta i transformacija Poreske uprave i da se Program transformacije i Akcioni plan za period od 2018. do 2023. intenzivno sprovode.

„Predviđeno je razdvajanje osnovnih i sporednih aktivnosti koje obavlja Poreska uprava, što će biti podržano posebnim organizacionim strukturama, poslovnim planovima i upravljačkim strukturama“, kazao je Stanivuković.

On je naveo da se najviše pažnje posvećuje unapređenju upravljanja javnim investicijama, kao i da je Vlada Srbije 2017. usvojila Uredbu o sadržaju, načinu pripreme i procene, kao i o praćenju sprovodjenja i izveštavanja o sprovodjenju kapitalnih projekata.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay