Ministri regiona pozvali Hrvatsku da ukine mere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore pozvali Hrvatsku da hitno ukine mere kojima su 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća i zatražili da se do kraja nedelje u Podgorici održi sastanak s nadležnim ministrom Hrvatske.

“Svako dodatno odlaganje rešenja bi dovelo do nesagledivih posledica za sve proizvođače u zemljama regiona, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća”, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, posle ministarskog sastanka u Sarajevu.

Navodi i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza.

Ministri su pozivali Evopsku komisiju da se uključi u rešavanje problema, radi poštovanja principa slobodne trgovine u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Sve dok se to ne reši, svaka zemlja će u cilju zaštite sopstevnih ekonomskih interesa, preduzeti konkretne mere i mehanizme koje smatra adekvatnim”, rekao je on.

Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije, kako je zaključeno, pokrenuće odgovarajuće mehanizme pred STO. Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske.

Ljajić: Iz Zagreba ni razglednica

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske, ali da će biti prinuđene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji bi trebalo da se održi do kraja nedelje.

“Naš cilj nije trgovinski rat, već usmeren da zaštitimo naše ekonomske interese i da omogućimo slobodan protok robe. Ne želimo da uđemo u spiralu mera i kontramera, na koje ćemo biti prinuđeni ako se ta stvar ne reši”, rekao je on.

On je rekao da je Srbija više puta isticala da su mere Hrvatske ekonomski protekcionističke, a u političkom smislu populističke zbog čega “ne mogu imati opravdanje i potporu u trgovačkoj ili bilo kojoj drugoj logici”.

“Apelovali smo nedelju dana na zvanične institucije Hrvatske da se ispita njihova odluka. Nikakav odgovor nismo dobili, ni pisma ni razglednice nije bilo, čak smo dobili vrlo uvredljivo objašnjenje odluke.”

Počeli smo onda da primenjujemo određene vrste sanitarnog i veterinarskog nadzora, što ćemo pojačati, objasnio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, u poslednje tri nedelje, od kada su mere stupile na snagu, Hrvatska je dala tri potpuno različita obrazloženja preduzetih mera.

Poslednje obrazloženje da ovo nije mera koja se uvodi prema zemljama regiona, već protiv 164 zemlje koje nisu članice EU, Ljajić je ocenio kao uvredljivo i potcenjivački.

“Ako pogledate trgovinski bilans hrvatske vidite da 77 odsto robe se uvozi iz EU, šest odsto iz susedstva, a osam odsto iz svih azijskih zemalja. Uvoz Hrvatske iz trećih zemalja je zanemarljiv i jasno je da su ovom merom najviše pogodjene zemlje regiona”, rekao je Lajić.

Izvor: Beta, BIZLife, Agencije

Foto: Beta