MINUS američkog budžeta skoro BILION dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Federalni budžet Sjedinjenih Američkih Država će u 2019. godini imati deficit od 984 milijarde dolara, najveći u poslednjih sedam godina.

Budžet SAD je za 26 odsto veći od onog u 2018. godini sa prognozom da će u sledećoj godini dostići hiljadu milijardi dolara, saopštila je vlada.

Obrazlaže to izgubljenim budžetskim prihodima zbog smanjenja poreza u 2017, koje je uveo predsednik Donald Tramp, kao i dodatnim milijardama dolara, potrošenim na vojne, zdravstvene, socijalne programe kao i one namenjene starijima.

Ove prognoze su u suprotnosti sa Trampovim obećanjima tokom predizborne kampanje kada je tvrdio da će gubitke prihoda od smanjenja poreza, nadoknaditi smanjenjem troškova i povećanim prihodima od rasta koji će doneti to smanjenje.

Prihodi budžeta su porasli za četiri odsto, za fiskalnu 2019. godinu koja je završena 30. septembra, ali su rashodi porasli dvostruko više.

Federalni budžet je beležio deficit od hiljadu milijardi dolara od 2009. do 2012 godine, jer je admistracija predsednika Obame sanirala posledice finansijske krize iz 2008. godine.

Sada se, međutim visoki deficit pojavljuje u potpuno drugačijim uslovima, u vremenu kada je stopa nezaposlenosti na istorijski niskom nivou i kada se ekonomija nalazi u rekordnoj, 11-oj godini ekspanzije.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay