Mislite da imate loš tretman na poslu? Evo šta trpe zaposleni u „Abercrombie & Fitchu“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Popularni modni brend „Abercrombie & Fitch“ ovih dana je pristao da isplati 25 miliona dolara zbog tužbe koju je protiv njega podnelo čak 250.000 zaposlenih (!) zbog narušavanja njihovih prava.

Brend „Abercrombie & Fitch“ već je nekoliko puta bio na udaru kritika.

Naime, zaposleni njihovih prodavnica širom Amerike bili su plaćeni ispod zakonom određenog minimalca, a pored toga, bili su i prisiljeni da kupuju odeću iz prodavnica kako bi se uklopili u pravilnik o oblačenju, prenosi „Index.hr“.

Tako su zaposleni u prodavnicama često bili kontrolisani šta nose, kakve boje imaju na sebi, kakva im je dužina odeće, ali i noktiju, s kakvom su frizurom i šminkom došli na posao, i slično.

Još 2003. godine brend se suočio sa prvom tužbom kada je otkriveno da se zaposleni Azijati, Afroamerikanci i Latinoamerikanci bukvalno skrivaju od kupaca u raznim prostorijama u prodavnicama, a kako bi se sve zataškalo, brend je isplatio čak 40 miliona za povlačenje tužbe. Nekoliko godina kasnije, nisu želeli da zaposle muslimanku, jer njen hidžab previše upada u oči i kosi se sa spomenutim pravilnikom o oblačenju.

Međutim, to nije sve. Spomenuti brend jednom prilikom priznao je kako je istina da zapošljavaju samo „lepe ljude“. „Lepi ljudi privlače druge koji dobro izgledaju, a mi želimo da stvari prodajemo upravo lepim i cool ljudima. Ciljna grupa su nam isključivo takvi ljudi„, rekli su čelnici brenda ne trepnuvši.

Šta će se desiti sa brendom ostaje nam da vidimo. Ono što je poražavajuće jeste da ovaj brend nije jedini koji pravi diskriminaciju zaposlenih i krši njihova prava.

Izvor: BIZLife/Index.hr

Foto: Youtube/Printscreen