Mladi Hrvati i Slovenci bi da rade „preko grane“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Hrvatska je, uz Estoniju i Sloveniju, u 2016. godini beležila najveći udeo nezaposlenih mladih koji su zbog posla bili spremni da se presele u drugu zemlju Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj i Estoniji je 2016. godine 26 odsto mladih bez posla bilo spremno da se preseli u drugu zemlju EU. Sledi Slovenija sa 25 odsto nezaposlenih građana od 20 do 34 godine spremnih na selidbu.

Najmanji je udeo nezaposlenih mladih, prema raspoloživim podacima evropskog zavoda za statistiku, iskazao takvu spremnost u Velikoj Britaniji i Irskoj, pet odsto, u Holandiji, šest odsto i Italiji sedam odsto.

U proseku je u EU na selidbu u drugu zemlju EU u 2016. spremnost iskazalo 12 odsto mladih.

Švedska predvodi grupu zemalja EU s najvećim udelom mladih koji su 2016. godine bili spremni da se zbog posla presele izvan EU, od 34 odsto. Slede Španija i Finska s 28 i Francuska s 27 odsto, prosečno u EU 17 odsto.

Najizrazitiju nesklonost selidbi zbog posla, bilo unutar matične zemlje, bilo u druge zemlje EU bilo izvan Unije, pokazali su 2016. godine mladi nezaposleni na Malti, gde se njih 73 odsto ne bi selilo kako bi pronašli zaposlenje. Sledi Holandija sa 69 odsto mladih nespremnih na selidbu i Kipar – 68 odsto.

U Hrvatskoj 44 odsto mladih 2016. godine nije bilo spremno promije mesto boravka kako bi pronašli posao, pokazuje izveštaj Eurostata.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay