MMF: Izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora šteti svima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukoliko bi Velika Britanija izašla iz Evropske unije bez dogovora, nanela bi značajnu ekonomsku štetu širom Evrope, ostavljajući region bez pobednika, upozorio je Međunarodni Monetarni Fond (MMF).

MMF tvrdi da bi takav izlazak Britanije iz EU naneo najviše štete upravo Ujedinjenom Kraljevstvu, ali da bi imao štetne ekonomske posledice i za druge evropske zemlje, piše The Guardian.

Kako je MMF istakao, u tom slučaju ekonomski rast preostalih 27 članica EU bi pao za oko 1,5 odsto do 2030. godine.

Dok bi ekonomski učinak za Britaniju opao za više od dvostrukog iznosa i povukao skoro četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Irska bi imala skoro jednaku štetu, kao rezultat jakih veza i zajedničke granice sa Britanijom.

MMF kaže da bi dugoročni uticaj „teškog“ izlaska Britanaca iz EU bio rasprostranjen širom EU kao rezultat ekonomskih i finansijskih veza koje pokrivaju region. Velika Britanija se nalazi među tri najveća trgovinska partnera EU koja čini 13 odsto prometa robe i usluga.

Evropska komisija je saopštila juče da zemlje EU i kompanije treba da „intenziviraju pripreme“ za posledice koje će nastupiti kada Velika Britanija napusti EU, posebno u slučaju neuspeha pregovora o postizanju dogovorenog razlaza predviđenog krajem marta 2019. godine.

Komisija je navela da ukoliko sporazum o izlasku Britanije iz EU ne bude ratifikovan pre 30. marta 2019. godine, neće biti perioda tranzicije koji bi trebalo da traje do 31. decembra 2020. i pravo EU prestaće da se primenjuje u Velikoj Britaniji.

Izvor: BIZLife, Beta

Foto: Pixabay