MMF o povišici plata i penzija: Jasno nam je da idu izbori

PinterestFacebookTwitterShare

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) juče je zvanično počela poslednja, osma revizija aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Prema navodima „Politike“, članovi misije, predvođeni Džejmsom Rufom, ocenili su da u budžetu ima para za najavljenu isplatu novčane pomoći penzionerima u iznosu od 5.000 dinara.

Izvor iz Vlade Srbije kaže da su zvaničnici MMF-a sugerisali kreatorima ekonomske politike da višak novca mogu da iskoriste i za neke druge vrste jednokratne pomoći. Nije precizirano o kojim je kategorijama stanovništva reč.

Sagovornik iz Vlade kaže da su u kontekstu najavljenih povećanja plata i penzija, koja idu i do 10 odsto, članovi misije prokomentarisali da im je jasno da idu izbori.

Mnogi su zaboravili, ali u vreme kad je Srbija u februaru 2015. ušla u program iz predostrožnosti sa fondom, jedan od najtvrđih oraha za Vladu Srbije nije bilo samo smanjenje plata i penzija, već i racionalizacija javnog sektora. Bio je to lep naziv za težak posao smanjenje broja zaposlenih za 75.000 do kraja 2017. godine. Iako se kasnije ispostavilo da je ta brojka „prelomljena preko kolena” i da toliko otpuštanje nije bilo neophodno za ozdravljenje javnih finansija, na jučerašnjem plenarnom sastanku u centralnoj banci prekobrojni skoro da nisu bili tema. „Politika“ podseća da je uoči početka osme revizije aranžmana sa misijom, predvođenom Džejmsom Rufom, i strogi i konzervativni Fiskalni savet upozorio da zabrana zapošljavanja treba da se ukine.

Izvor: Politika

Komentari 4

 1. Igor

  Ako imaju toliko paransto ne vrate PDV izvoznicima, cekamo od aprila.

  Pozdrav

  • tony

   …čekaju izbore

 2. Dr Miggyy

  Koja zamajavajuća izjava „grobara“ penzosa, da će penzije biti veće no ikada? Da li on zna, prosek penzija, pre nego što je počeo da otima deo nje, bila je 25000 din, nakon tri povećanja od ukupno 7,91% u 2018. biće nominalno 25002,88 din, a kako su za to vreme troškovi života narasli za 19 %, realna prosečna penzija na nivou 2014. biće 23.452,70 din. Tu treba dodati i dve milostive isplate penzionerima od po 5000 dinara, a oteli mi 3000 evra.Da ga podsetim, niko osim njega, nije otimao penziju tako zločinački, da bi ohrabrio tajkune, kriminalce i lopove. Njegova Srbija je najsiromašnija u Evropi. Neka cveta bar kriminal, lopovluk i neka se bogate tajkuni i njihova okolina.

 3. jasna

  Niko nije toliko pordžan i svake godine sve većim bojem glasova izabaran
  kao ON, koji je jedini smanjio plate i penzije. Logičan zaključak je: „Da bi dobio
  još više glasova, trebalo bi još više da smanji plate i penzije“…ovde je tako.
  Poniznost je glavna osobina ovog naroda, a bahatost glavna osobina vlasti.
  Muka i golema nevolja.