MMF predviđa dalji rast kineskih investicija na Balkanu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Kineski projekti u regionu Zapadnog Balkana obično se realizuju kroz koncesiono finansiranje, ocenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Kineski projekti su želeli tretman van uobičajenih zakonskih procedura, kao što je slučaj u Crnoj Gori, i bez pune pažnje kako će se to odraziti na javni dug. Visoko oslanjanje na kineske preduzetnike takođe može ograničiti uticaj projekata na domaće ekonomije tokom faze izgradnje”, navodi se u dokumentu MMF koji se bavi stanjem infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

MMF primećuje da kineske investicije u regionu rastu, a očekuje njihovo dalje povećanje u narednim godinama.

Rast je, kako se navodi, započeo nakon prvog regionalnog samita 2015. godine, kada su čelnici Kine s liderima zemalja regiona dogovorili jačanje ekonomskih veza. Nakon toga je potpisano i nekoliko bilateralnih sporazuma, čime su otvorena vrata za kineske investicije pre svega u putnu i energetsku infrastrukturu.

“Osim toga, geografska blizina zemalja Zapadnog Balkana s Evropskom unijom (EU) i njihovo približavanje predstavlja šansu kineskoj ekonomiji za pristup jedinstvenom tržištu Unije”, ocenjuje MMF.

Prema grafici MMF, za koju su korišćeni podaci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najviše kineskih investicija dogovoreno je u Srbiji, i to u vrednosti od 2,6 milijardi evra, a potom u BiH – 2,1 milijardu.

Za projekat gradnje prve deonice autoputa u Crnoj Gori odobreno je 900 miliona evra, dok je za obnovu makedonskih železnica projektovano oko 600 miliona evra.

“Poboljšani saobraćajni projekti u regionu olakšaće prevoz kineske robe na jedinstveno tržište EU, a strategija će istovremeno ojačati regionalnu infrastrukturu povezivanja unutrašnjeg tržišta Zapadnog Balkana, kao i njenih veza s jedinstvenim tržištem EU. ”

Ukupni uticaj projekata na domaću ekonomiju zavisiće od izbora projekata i njihovog uspjeha, ocenjuje MMF.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot