MMF povećao globalne prognoze rasta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond povećao je svoju procenu rasta svetske privrede usled kratkoričnih podsticaja sa novom poreskom politikom Vašingtona.

U novom izveštaju o stanju svetske privrede, MMF je naveo da je svetska privreda prošle godine imala rast od 3,7 odsto, što je za 0,1 odsto više nego što je predviđeno prošle jeseni.

Za sledeće dve godine predviđeni rast je podignut za 0,2 odsto na 3,9 odsto, što odražava očekivanje pozitivnih promena posle nove američke poreske politike kojom su smanjeni korporativni porezi, naveo je MMF.

Posledice novog poreskog sistema u SAD će biti pozitivne do 2020. godine, ali se očekuje da zbog poreskog paketa od 2022. dođe do smanjenja rasta, naveo je MMF.

U izveštaju predstavljenom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, MMF je naveo da je ubrzanje rasta rasprostranjeno, s pozitivnim izenađenjima u Evropi i Aziji.

„Globalni rast se ubrzava od 2016. godine i svi znaci ukazuju na nastavljanje jačanja tog rasta“, rekla je direktorka MMF Kristin Lagard.

Rast u evrozoni će ove godini biti 2,3 odsto, što je za 0,3 odsto više nego što se ranije predviđalo, dok će sledeće biti 2,2 odsto, što je za 0,4 odsto više nego u prethodnoj projekciji.

MMF očekuje rast u SAD ove godine od 2,7 odsto, što je za 0,4 odsto više nego ranije, dok u Kini očekuje rast u 2018. godini od 6,6 odsto, što je za 0,1 odsto više nego ranije, a u Indiji od 7,4 odsto, koliko se i ranije predviđalo.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay