MMF veruje, premijerka SIGURNA u rast od 3,5 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Uprkos usporavanju svetske ekonomije i brojnim izazovima u svetu, Međunarodni monetarni fond neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019. godinu.

Fond smatra da je moguće dostići rast od 3,5 odsto, izjavio je predstavnik MMF Jan Kes Martejn u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić, koja je sigurna ta će taj rast biti dostignut.

Brnabić se sastala sa sa delegacijom MMF, sa kojom je razgovarala o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa “Policy Coordination Instrument” (PCI).

Sagovornici su se saglasili da je dobar model da penzije rastu u skladu sa tzv. “švajcarskom formulom”, i to od 1. januara 2020. godine.

Martejn je istakao da je to dobar i održiv model, s obzirom na to da se penzije po njemu usklađuju u odnosu na rast plata i inflaciju.

Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Srbije i istakao da se aktivnosti iz aktuelnog programa sprovode u skladu sa predviđenim rokovima.

On je posebno pohvalio reformu Poreske uprave koja je u toku, zatim proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, kao i formiranje novog Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu finansija, navodi se u saopštenju Vlade.

Ana Brnabić je istakla da je sigurna da će biti dostignut rast od 3,5 odsto, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine industrija oporavlja, te da se očekuju visoke stopa rasta u trećem i četvrtom kvartalu.

Svetska Banka „razočarana“: Srbija TEŠKO do planiranih 3,5 odsto


Ona je takođe rekla da na Srbiju najviše može da utiče usporavanja rasta u Nemačkoj i Italiji, s obzirom na to da su te zemlje najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije. Kako je istakla, zbog toga je važno da domaća ekonomija postane što otpornija na spoljne faktore.

Brnabić navodi da se sledeće godine očekuje otvaranje novih fabrika, jačanje proizvodnje, te da očekuje da će sve to da utiče na dodatno jačanje industrije.

Ona smatra i da je realno dostići stopu rasta od četiri odsto sledeće godine.

Aranžman PCI odobren je Republici Srbiji u julu 2018. godine i trajaće do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi, podseća se u saopštenju.

Izvor: N1, FoNet

Foto: Beta