Mnogo kupovali: Ove godine bez dividendi Telekoma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nadzorni odbor Telekom Srbija zakazao je skupštinu akcionara za 26. jun, na kojoj će biti usvojeni prošlogodišnji pojedinačni i konsolidovani finansijski izveštaji, a jedna od tačaka dnevnog reda biće i odluka o raspodeli dobiti.

Prema rečima Nenada Gujaničića iz brokerske kuće Momentum sekjuritiz, za razliku od prošlih godina kada je kompanija uglavnom isplaćivala više od polovine dobiti putem dividende, ovaj put uprava je predložila da se ostvareni dobitak iz 2018. godine zadrži kao neraspoređena dobit.

„Verovatni razlozi za ovakav predlog odluke su rast zaduženosti kompanije i nastavak trenda pada profitabilnosti“, ocenjuje on.

Nacionalna telekomunikaciona kompanija je prošle godine zabeležila rast prihoda od 0,6 odsto na 88,8 milijardi dinara, dok je istovremeno poslovna dobit pala za 27,2 odsto na 8,9 milijardi dinara. Ostvarena neto dobit iznosila je 10,2 milijardi i bila je niža za 30,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Neto dug kompanije je porastao 99,1 odsto na 63,5 milijardi dinara, dok se racio zaduženosti – neto dug u odnosu na EBITDA popeo na 2,55. Inače, Telekom je prošle godine uglavnom iz kredita finansirao niz akvizicija kablovskih operatera od kojih je najveća Kopernikus, koja je plaćena 195 miliona evra.

Na konsolidovanom nivou, računajući i preduzeća u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, prihod je porastao 1,2 odsto na 125,5 milijardi dinara, dok je neto dobit smanjena 26,3 odsto na 10,9 milijardi dinara. Konsolidovani neto dug kompanije na kraju godine porastao je 89,4 odsto na 91 milijardu dinara.

Većinski vlasnik Telekoma je Republika Srbija sa 58,1 odsto akcija, a drugi po veličini paket akcija od 20 odsto ima sam Telekom. Ostatak drže uglavnom fizička lica, s obzirom da su akcije ove kompanije besplatno podeljene građanima, kao i zaposlenima.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay