„Moguć sporazum CEFTA plus“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine, posle prištinskih taksi od 100 odsto na srpsku robu, doveden je u pitanje, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić i ističe da je potreban oporavak da bi se održao.

„Ako CEFTA ovo nije mogla da spreči, postojanje tog sporazuma o slobodnoj trgovini je pod velikim znakom pitanja“, ocenio je Ljajić za Politiku. Prema njegovim rečima, Srbija zbog nemogućnosti plasmana svoje robe na Kosovo dnevno gubi oko milion evra.

Ministar je ocenio da je moguće da se oformi „neka vrsta CEFTA plus“, ali da nijedan sporazum ne može da zaživi bez podške Evropske unije.

„EU mora više da se uključi. Potrebno je sva otvorena pitanja staviti na sto, otkloniti barijere u trgovini, usaglasiti sertifikate, liberalizovati tržišne snage“, kazao je on.

Ljajić je rekao da se trenutno na graničnim prelazima čeka oko 11 sati, što je, po njegovim rečima, gubitak od 30 miliona sati.

„Sa Severnom Makedonijom smo uspeli da rešimo sporna pitanja, sa BiH smo od 13 rešili devet. Potrebna je dobra volja i koordinacija“, naveo je ministar.

Ukupna trgovina Srbije sa CEFTA, koju čine Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija i Albanija, prošle godine je dostigla 4,2 milijarde evra, prenosi Politika.

Najveći partner Srbije je BiH, a zatim slede Crna Gora i Severna Makedonija. Na Kosovo je prošle godine Srbija plasirala robu u vrednosti od 419 miliona evra.

Izvor: Beta, Politika

Foto: Beta