Kolinda i Vučić „obnavljaju“ prugu Beograd – Zagreb

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Predsednici Hrvatske i Srbije, Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić, najavili su inicijativu za rekonstrukciju željezničke pruge Zagreb-Beograd.

To je jedan od ekonomskih rezultata posete srpskog predsednika Hrvatskoj, a iznela je hrvatska predsednica na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

Grabar-Kitarović je pozvala srpske poslovne ljude da ulažu u Hrvatsku. To je naša iskrena želja. U tom smislu najavljujemo sednicu Veća za ekonomsku saradnju, što će se dogoditi već u martu, rekla je ona.

Navela je da su hrvatske firme u Srbiju uložile gotovo 750 miliona evra, dok su srpska preduzeća Hrvatskoj „dala“ 10 miliona evra. Spomenula je i potrebu zajedničkog pojavljivanja na trećim tržištima, kao i kreiranja zajedničke turističke ponude.

Grabar-Kitarović je najavila zajedničku inicijativu za rekonstrukciju željezničke pruge Zagreb-Beograd. To je podržao i Aleksandar Vučić predloživši da se dve države s tim projektom zajednički pojave pred institucijama Evropske unije.

Ako se pojavimo sa zajedničkim projektom, teško će nas u Briselu neko odbiti, jasan je Vučić i pozvao hrvatske građevinare na državne projekte u gradnji stanova za pripadnike bezbednosnih službi.

Iskreno, trenutno nemamo dovoljno sopstvenih kapaciteta, pa je to prilika za hrvatske građevinske kompanije, rekao je Vučić.

I resorni ministri o pruzi

Rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Zagreb razmotrili su u hrvatskoj prestonici ministri infrastrukture Srbije i Hrvatske, Zorana Mihajlović i Oleg Butković.

Mihajlović koja tokom zvanične posete prati predsednika Srbije, i Butković su se dogovorili da se u narednih desetak dana ponovo sastanu i potpišu protokol o saradnji na tom projektu, o čijem okviru su se danas saglasili.

Mihajlović i Butković su saglasni da Srbija i Hrvatska zajednički zatraže novac Evropske unije za rekonstrukciju pruge Zagreb-Beograd.

Pruga od Beograda do Zagreba od 412 kilometra je deo „Evropskog koridora 10“.

U Srbiji se planira rekonstrukcija oba koloseka od Golubinaca do Šida, odnosno do granice sa Hrvatskom, i modernizacija deonice Ruma-Šid. Vrednost tih radova je 250 milona evra.

Izvor: Beta, Seebiz, N1

Foto: Pixabay