Sve je spremno za stvaranje novog medijskog giganta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Savezni sudija u Vašingtonu odobrio je bezuslovno mega spajanja telekom grupe „Ej-Ti end T“ (AT&T) i medijske grupe „Tajm Vorner“ (Time Warner) čime je otvoren put ka formiranju giganta u sektoru medija i interneta.

Odbijen je zahtev američkog ministarstva pravde da se blokira to spajanje vredno 85 milijardi dolara najavljeno krajem 2016. godine.

Sudija Ričard Lion ocenio je da američka vlada nije bila u stanju tokom postupka da pruži dokaze da će spajanje dve kompanije biti štetno za konkurenciju. On je takođe upozorio da bi eventualna žalba vlade izazvala nepovratne štete za dve grupe.

Advokat za „AT&T“ Danijel Petročeli rekao je da posle višenedeljnog postupka američko ministarstvo nije moglo da donese ni najmanji verodostojni dokaz da bi ovo spajanje predstavljalo potencijalnu pretnju za potrošače. On je izrazio žaljenje što je postupak toliko dugo trajao ali izjavio da im je laknulo da je sve to iza njih.

Pravni direktor „AT&T“ Dejvid Makati je rekao da namerava da završi posao do 20. juna.

„Srećni smo zbog ove odluke i predviđamo da ćemo završiti spajanje najkasnije 20. juna da bi mogli da počnemo da nudimo potrošačima pristupačnije video, mobilne i inovativne sadržaje“, rekao je on u pisanom saopštenju.

Zvaničnik iz ministarstva pravde rekao je da su razočarani odlukom suda i da i dalje misli da će tržište plaćene televizije biti manje konkurentno i manje inovativno udruživanjem dve velike kompanije.

Tokom sudskog postupka koji je trajao gotovo dva meseca „AT&T“ i „Time Warner“ isticali su da je njihovo udruživanje neophodno da bi se borili protiv tehnoloških giganata kao što su „Netflix“ i „Amazon“, koji proizvode filmove, serije i dokumentarce ili „Apple“, „Google“ i čak „Facebook“ koji sve više idu ka tome da kreiraju sadržaje.

Odluku suda takođe pažljivo prate druge grupe uključene u velika spajanja kao „Fox“ i „Disney“ koji su u decembru najavili da se približavaju i pripremaju na dugo ispitivanje vlasti zadužene za zaštitu konkurencije.

Izvor: Beta

Foto: Beta