Mogući protesti u CG ako ukinu NERADNU nedelju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nakon najava o ukidanju neradne nedelje za trgovine u Crnoj Gori, Unija slobodnih sindikata je pozvala nadležne da ponovo ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih, uglavnom ženske radne snage.

Nakon što je predsednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao da PKCG podržava inicijativu za ukidanje neradne nedelje u trgovini, iz USSCG su poručili da će se, ukoliko bude neophodno, suprotstaviti tome po cenu poziva članstvu i zaposlenima da to pravo brane uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe.

Iz Unije su pozvali i poslodavačka udruženja da odustanu od te inicijative, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima.

To, kako su istakli, podrazumeva da, gde god to priroda posla i tehnologija rada dozvoljava, omoguće zaposlenima da nedeljom budu sa porodicama.

“Danas, manje od godinu dana od dana početka primene odredbe o neradnoj nedelji, radnici u trgovini sa strepnjom očekuju vest o tome da li će ova zabrana biti ukinuta, te da li će se vratiti na stari, uobičajeni režim rada koji je podrazumevao jedan ili nijedan slobodan dan u toku meseca”, ukazali su u USSCG.

Kako dodaju, zabrinuti zbog sve izraženije kampanje koju vode organizacije poslodavaca za ukidanje neradne nedelje u trgovini na veliko i malo, dužni su da se oglase i iznesu očekivanja USSCG i 40.000 zaposlenih u toj delatnosti.

Kako kažu, najblaže rečeno je nedosledno da danas upravo Privredna komora poziva na ukidanje neradne nedelje u oblasti trgovine, zamagljujući promenu svog stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa.

“I dok u razvijenim zemljama Evrope čijoj integraciji težimo, koje inače poštuju nedelju kao dan za porodično okupljanje i odmor, razmišljaju da uvedu četvorodnevnu ili čak trodnevnu radnu sedmicu, naši poslodavci hoće da nas vrate dva koraka unazad“, poručuju iz Unije slobodnih sindikata.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay