X
  • English
X

Poslovne vesti

„Moma“ će održavati Erbasove letelice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Airbus

Vazduhoplovni zavod Moma Stanojlović biće regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, a biće sertifikovan i da proizvodi delove, rečeno je posle razgovora predstavnika Ministarstva odbrane Srbije i kompanije Erbas.

Posebno je značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se sastao sa potpredsednikom Erbasa za jugoistočnu Evropu i Izrael Sezarom Sančezom Lopezom.

Prema njegovim rečima, Zavod Moma Stanojlović će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje Erbasovih helikoptera, ali i za održavanje naših „gazela“ i biće u stanju da značajno razvije svoje kapacitete.

„To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost“, naglasio je Vulin.

Potpredsednik Erbasa za Jugoistočnu Evropu i Izrael Sezar Sančez Lopez kaže da je njihov sledeći korak da promovišu Momu Stanojlovića, kako bi zainteresovali korisnike na tržištu.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa Erbasom.

„To je nešto što što će biti velika stvar za vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera ‘gazela’, a to je prilično velika flota koja leti širom sveta“, ocenio je Miloradović.

Ono što je značajnije od toga, napominje, je da će Moma Stanojlović biti sertifikovan da proizvodi delove za Erbasov program, pre svega helikopterski.

Povezane vesti


Izvor: RTS, MOD

Foto: Airbus