Moravski koridor gradimo sa Amerikancima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Izgradnja Moravskog koridora mogla bi da počne polovinom 2019. godine, rečeno je u Vladi Srbije nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice puta od Pojata do Preljine duge 110 kilometara, sa američkom kompanijom Behtel.

Memuorandum su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik Behtela Šon Keri. Maksimalna vrednost investicije je 800 milione evra, a ta deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku banju, Kraljevo i Čačak, sa 500.000 stanovnika i 25.000 firmi.

“Moravski koridor će povezati putne koridore 10 i 11, a priprema projekta je trajala dve godine. Ovo je prvi zvanični dokument koji je potpisan, a radovi treba da počnu 2019. i da se akcioni plan i tehnička dokumentacija pripreme do januara sledeće godine”, rekla je Zorana Mihajlović.

Potpredsednik Behtela Šon Keri je rekao da su procene da će izgradnja Moravskog koridora trajati dve i po godine. “Očekujem da ovo bude uspešan projekat”, rekao je on.

Mihajlović je dodala da će razgovarati o najboljem načinu finansiranja i istakla da na jednom delu treba da bude izmeštena reka i telekomunikaciona infrastruktura. “Dobili smo Behtel, jednu od najboljih kompanija u svetu koja zna kako se upravlja ovakvim projektima”, kazala je ministarka.

Odgovarajući na pitanje da li posao sa američkom firmom u infrastrukturi znači i promenu državne strategije prema SAD, ona je rekla da je “Srbija mala država koja ne sme sebi da dozvoli da smanjuje broj prijatelja”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay