Na evidenciji 625.000 nezaposlenih

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 625.000 nezaposlenih lica, što je skoro 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor te ustanove Zoran Martinović.

On je rekao da je u januaru u odnosu na decembar broj nezaposlenih “blago” povećan zbog toga što je manje sezonskih poslova, ali i zbog toga što se početkom godine veći broj lica prijavljuje NSZ kako bi koristili podsticajna sredstva za zapošljavanje.

Martinović je u niškom Medija i reform centru predstavio programe i mere aktivne politike zapošljavanja predviđene programom rada NSZ za 2018. godinu i naglasio da će aktivnim merama zapošljavanja ove godine biti obuhvaćeno oko 25.000 ljudi.

On je podsetio da je deset javnih poziva za realizaciju programa zapošljavanja raspisano sredinom februara, a naredne nedelje trebalo bi da bude raspisan javni poziv za obuku zaposlenih u cilju održavanja njihovog zaposlenja.

“Budžet za aktivne mere zapošljavanja ove godine iznosi 3,65 milijardi dinara, što je za 850 miliona više nego prošle godine. Dodatni budžet od 550 miliona namenjen je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, NSZ očekuje iz predpristupnih fondova EU iznos od pet miliona evra za finansiranje programa zapošljavanja.

“Aktivne mere zapošljavanja usmerene su ka ranjivim kategorijama stanovništva, a preko 70 odsto nezaposlenih se može smatrati ranjivom kategorijom”, izjavio je Martinović.

On je podsetio da u “ranjive” kategorije spadaju mladi do 30 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći, žrtve porodičnog nasilja, dugoročno nezaposleni i stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih.

Direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić rekao je da je na području Nišavskog upravnog okruga evidentirano nešto više od 42.000 nezaposlenih, a u samom Nišu 28.000.

Prema njegovim rečima, broj nezaposlenih u Nišu smanjen je za šest odsto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na 2014. godinu za skoro 25 odsto.

Izvor: N1, Beta

Foto: Beta/AP