Na jugu samo Piroćanci plaćeni iznad proseka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Neravnomeran razvoj regiona i „kaskanje“ juga Srbije za Beogradom i Vojvodinom, još jednom su potvrdile statistike.

Svetla tačka su Pirot i Babušnica, koji su, prema podacima iz Republičkog zavoda za statistiku, u decembru prošle godine upisane u statističke knjige kao grad i opština sa najvećim prosekom primanja u regionu.

Oko 50.500 dinara bio je prosek plate u Pirotskom okrugu u decembru 2017, a u opštini Babušnica prosek je za čak 7.000 dinara viši u odnosu na ceo okrug, kao i 4.000 u odnosu na republički prosek, dok je na drugom mestu Pirot sa 3.000 dinara većim prosekom u odnosu na Okrug.

Međutim, ako se uzmu u obzir svi meseci prošle godine, Babušnica „pada“ na nešto više od 38.000 dinara, dok su Piroćanci i dalje blizu 53.000 dinara.

Iz Zavoda za statistiku ovako velike cifre za Babušnicu objašnjavaju „dinamikom isplate plata“.

To je jako mala opština i tu samo jedna firma ako prethodni mesec ne isplati zaradu, a sledećeg meseca izbaci dve, onda je prošlog meseca bio pad, a sledećeg skoči prosek. To se u malim opštinama jako vidi, pojašnjavaju iz Zavoda.

Decembarske plate tradicionalno uvećava, dodaju, i isplata dela zarade za januar koju poslodavci daju pred novogodišnje praznike.

Podaci predstavljaju prosečne zarade isplaćene prema mestu rada, a ne prema mestu stanovanja zaposlenih, navodi se na sajtu RZZS.

Najveći grad na jugu, Niš, u decembru je zabeležio prosečnu plato malo manju od 46.500 dinara, dok je, ako u statistiku uđu sve plate koje su zaradili u 2017. godini, ovaj prosek oko 42.500 dinara.

Leskovac, Vranje i Prokuplje takođe su zabeležili zarade ispod proseka, pišu Južne vesti koje detaljno iznose podatke o prosečnim primanjima u tom delu Srbije.

Izvor: Južne vesti

Foto: YouTube