Na platu od 60.000 RSD – trenutna ušteda poslodavca 67.000 RSD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Do kraja nedelje biće usvojen model po kom će poslodavci isplaćivati zaradu, a u skladu sa novim merama Vlade Srbije.

Najednostavnije rečeno, poslodavci će deo plate isplaćivati sa svog računa, a minimalac ide na poseban račun, kao što, primera radi, država plaća trudnice, piše Blic.

Kada se uračuna pomoć iz budžeta u vidu isplate minimalca i odlaganja plaćanja doprinosa i poreza na zarade, na platu od 60.000 dinara, poslodavac će zahvaljujući ekonomskim merama biti u plusu za skoro 67.000 dinara.

Kako?

Za zaradu od 60.000 dinara, obaveza poslodavca je da isplati bruto iznos od oko 97.000 dinara (neto plata + porez + doprinosi na teret poslodavca i zaposlenih).

Sada, kada se iz budžeta isplati minimalac od oko 30.000 dinara i odloži plaćanje ostalih obaveza, jedina obaveza poslodavca je da isplati zaradu od oko 30.000 dinara.

Naravno, to je trenutno olakšanje za poslodavce kojima će zapravo stvarna ušteda biti iznos od 30.000 dinara koliko iznosi minimalna zarada koju će isplaćivati država, dok porez i doprinosi ostaju kao odložena obaveza.

To praktično znači da će u nekom momentu sledeće godine, poslodavci imati dupli trošak  jer će morati da plate i zaostale obaveze i tekuće poreze i doprinose.

Zato bi ove obaveze zaista trebalo da odlože samo oni koji to moraju da ne bi kasnije došli u problem i stvorili dugovanja.

Podsetimo, Vlada je donela ekonomski paket za pomoć privredi vredan 5,1 milijardu evra.

Izvor: BIZLife/Blic

Foto: BIZLife

Komentari 4

 1. Goran

  Odakle mislite da se isplate ikakve plate kada je prihod firme ispod 5% prosečnog? Od 34 radnika radi njih 3. Od prihoda ne možemo isplatiti ni osnovne troškove poslovanja. Hvala državi da nam poreze i doprinose daje na kredit, ali da bi to sve isplatili znači sledeće godine moramo raditi 20-30% bolje nego obično. Uzećemo nove kredite iz kojih ćemo nekako preživeti do početka njihove otplate. I to samo zato jer se planira grejs period od godinu dana za koje vreme ćemo izvršiti otplatu postojećih kredita.

 2. Tara

  Ko je pisao ovaj tekst, može li da se potpiše? Kako dozvoljavate kao ozbiljan portal naslov “ušteda poslodavca 67.000 RSD” kada je ušteda samo minimlanih 30.000 din? Zašto pravite zabunu pa zaposleni očekuju da dobiju dve plate, jednu od države a drugu od poslodavca! Ne može poslodavac da isplati pune plate za vreme trajanja vanrednog stanja kada firma ne radi a zaposleni nisu u mogućnosti da dolaze na posao. Da skratim, kada nema prihoda.

  • Zorica

   Usteda znaci da,kada imate novac i nadjete nacin da on ostane a vi iz drugih izvora finansirate potrebno. Vecina poslodavaca nema nikakvih prihoda,sto zbog toga sto im je zabranjeno da rade,sto zbog uslova tokom vanrednog stanja i pokicijskog casa! Ovakvi senzacionalisticki naslovi samo prave pometnju menju ljudima!

 3. Pera

  Ovo su price ne za malu decu,vec su ovo peice za velike budale.