Na severu Evrope nikla ogromna “farma” bitkoina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na Islandu raste jedna od najvećih fabrika bitkoina na svetu, gde se proizvodi virtuelno zlato. Njena lokacija je tajna, kako ne bi mogli da je napadnu najsofisticiraniji lopovi.

Zahvaljujući podzemlju punom vruće vode, koja omogućuje stvaranje velike količine struje i to po povoljnoj ceni, Island se pretvorio u raj za “rudare” kriptovaluta poput bitkoina, piše Sputnjik.

Suprotno od evra ili dolara koje emituje centralna banka, bitkoin nastaje u informatičkim “rudnicima” ili “farmama”, kako se nazivaju skupovi računara koji stvaraju tu kriptovalutu i potom je prodaju na berzi na internetu.

Jedna takva “farma” nazire se u islandskoj vulkanskoj pustinji. To je “farma” kompanije Dženezis majning nazvana “Enigma”. Unutar hangara nalaze se desetine hiljada kompjuterskih sistema za proizvodnju bitkoina.

Smešteni su na prostoru od 400 kvadratnih metara i proizvode zaglušujuću buku. Jedan “majning rig” sastavljen je od matične ploče, kompjuterske memorije, hard diska, procesora i šest grafičkih kartica. Njegova funkcija je upravljanje kompleksnim algoritmima kako bi se beležile kontinuirane transakcije, autentične i numerisane.

Svakih deset minuta u tim rudnicima ili farmama stvori se 12,5 bitkoina.

“Svako može da ih napravi u svojoj kući, bez ikakve (pravne) prepreke i tehničkih ograničenja”, objašnjava mladi nemački inženjer Flip Salter, predstavnik Dženezis majninga.

Oko 17 miliona bitkoina u opticaju je u čitavom svetu, a udeo islandskih je još uvek skroman. Ali, to ostrvo u severnom Atlantiku nada se povećanju svog učešća i velikoj dobiti nakon što su kineske vlasti lansirale rat protiv virtuelne valute.

Island nudi jedinstvene uslove u svetu za proizvodnju kriptovaluta zbog svoje geotermalne energije, veoma jeftine i 100 odsto obnovljive.

Cena prosečnog kilovat sata na Islandu iznosi 0,06 evra i gotovo je dvostruko jeftinija nego u Evropskoj uniji. Time je Island jedna od najkonkurentnijih zemalja u Evropi, nakon Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Osim toga, prosečna godišnja temperatura na ostrvu, otprilike pet stepeni Celzijusa, idealna je za izbegavanje pregrevanja.

Kompanija Dženezis majning, osnovana krajem 2013, nalazila se ranije u BiH, dok su njeni glavni konkurenti bili u Kini ili SAD. I druge kompanije s informatičkim “farmama” razmišljaju sada o selidbi na Island, sledeći primer Dženezisa.

“Potražnja je značajno porasla, naročito u poslednja tri meseca”, kaže Johan Snori Sigurbergson iz islandske elektroenergetske kompanije HS Orka.

Interesovanje za dolascima na Island poraslo je uprkos oscilacijama bitkoina, čija vrednost se trenutno kreće oko 10.000 dolara.

Islandske “farme” su, međutim, postale žrtve svog uspeha. Dobro organizovani lopovi ih vrebaju. Od decembra do januara napadnuto ih je 600 zbog plena od oko 1,6 miliona evra.

Izvor: Sputnjik

Foto: Pixabay