Na Svetskom prvenstvu šutiraće se kopačkama iz Bosne

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: logo

Dejvid Bekam nosio je kopačke proizvedene u Bosni i Hercegovini, ali ove godine nosiće ih mnogo njih na Svetskom prvenstvu u Rusiji, prenosi N1.

„Pozlaćene“ niti, logo Mundijala, vrhunski materijali od kengurove kože… I predan rad žena u fabrici rezultirali su sa 351 kopačkom za fudbalske sudije predstojećeg Svetskog prvenstva u Rusiji.

Za Adidas su do sada napravili milione kopački.

„Ovaj artikl Copa Mundiale radi se preko 30 godina, naša firma je do sada Adidasu isporučila preko 12 miliona pari. To je posebna serija, unikat, koji verovatno firma Adidas neće proizvoditi“, kaže Radovan Pazurević, direktor Sanino.

Malo je onih koji ne znaju da se ove godine održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, ali mnogo je onih koji ne znaju da se kopačke za sudije za Mundijal proizvode u fabrici u Prnjavoru.

U Derventi i Prnjavoru, pored sportske, proizvode i modnu obuću. Ukupno 900 zaposlenih u ova dva grada godišnje proizvede blizu milion i 800 hiljada pari obuće za izvoz.

„U jednoj smeni ima oko 200 radnika, svako radi svoj posao, dosta dobro funkcionišemo“, kaže Slađana Milić, poslovođa.

Po pravilu, svetski poznatim brendovima Balkan je primamljiv zbog jeftine radne snage, ali se sportska obuća više proizvodi u Aziji, zbog još jeftinije proizvodnje.

Sanino je 2017. godinu završio sa izvozom od skoro 20 miliona KM. Doprineo je tako pozitivnim trendovima u obućarskoj industriji BiH, koja je 5. najveći izvoznik obuće u Evropi.

Izvor: N1

Foto: logo