Nagomilan kapital Mađarska želi da investira u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju, izjavio je u Nišu mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska želi da investira u Srbiju, u sektore i privredne grane koje su u vašem interesu i ima na raspolaganju 61 milion evra za pružanje podrške mađarskim i srpskim investitorima, poručio je Orban posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, održane u Nišu.

Orban je, na zajedničkoj konfrenciji za medije, rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju, da pruža velike mogućnosti inostranim investirorima.

On je naveo da je mađarska Eksim banka otvorila kreditnu liniju od oko 61 milion evra za podršku razvoju izvoznog kapaciteta firmama koje su zainteresovane za privrednu saradnju dve zemlje.

U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose, rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao i da investitori iz te države žele da prate privrednu politiku Srbije kako bi ovde ostali duži period. Prema njegovim rečima, na osnovu istorije teško je uvek poverovati da će doći bolja vremena za ovaj region, ali da brojke govore drugačije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je na srpsko-mađarskom biznis forumu u Nišu da dobri politički odnosi dveju zemalja otvaraju mogućnost pune saradnje u svim oblastima ekonomije, najavivši direktno povezivanje privrednika i kompanija.

Vučić je na biznis forumu koji je održan nakon zajedničke sednice vlada dveju zemalja, poručio mađarskim investitorima da će im Vlada Srbije obezbediti najbolje moguće uslove za poslovanje.

Srpski premijer je zajedno sa premijerom Orbanom otvorio i filijalu mađarske OTP banke u Nišu.

Izvor: Beta, Blic, RTS