Najavljeno “ČUDO od investicije”: Nemački GIGANT odložio dolazak u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, ilustracija

Nemački avio-gigant MTU, koji je naveliko najavljivao dolazak u Novu Pazovu, obelodanio je da će zbog krize odložiti dolazak investicije u Srbiju za šest meseci.

Takođe je i kineska kompanija HBIS, vlasnik železare u Smederevu, objavila da je zaustavila proizvodnju u jednoj od dve visoke peći i najavila vraćanje u pogon “kada budu stvoreni tržišni uslovi za ponovno pokretanje”.

Ovo su prvi potezi stranih investitora u Srbiji koji odlažu investicije i planove zbog trenutne situacije sa koronavirusom, navodi Blic.

Ekonomski stručnjaci tvrde da nikako neće biti i poslednji jer je ovakva politika privatnih kompanija očekivana u okolnostima kada prihod i tražnja padaju na globalnom nivou. Posledice su, kako tvrde, manje ulaganja i novih radnih mesta, ali i manje sredstava u budžetu i prostora za ekonomski napredak zemlje.

Blic podseća da je “još koliko u septembru prošle godine Srbija je bila u vrhu po prilivu stranih direktnih investicija”.

Prema “Izveštaju o investicijama u svetu 2019” Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je imala najveći priliv stranih direktnih investicija i u regionu – 4,1 milijarde dolara, uz rast od 44 odsto u 2018. godini.

“Danas nemate nijednu privrednu granu koja nije pogođena pandemijom i nijednog privrednika kome nije pao prihod u proteklim mesecima. Zato ne treba očekivati da će oni sada ulaziti u nove investicije, pa je nerealna i procena da ćemo nastaviti da rastemo u tom segmentu. Taj zastoj će jako loše uticati na celu srpsku privredu”, ocenjuje konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

On u razgovoru za Blic rekao da investicija nikada nije dovršena dok fabrika ne proradi i da će sigurno biti i kompanija koje će zaustaviti neke započete projekte. To se, kako je naveo, ne dešava samo u Srbiji, već i u celom svetu.

“Strane direktne investicije čine krupnu stavku u našem budžetu, a ove godine ih neće biti u očekivanom obimu. Pritom smo potrošili dve milijarde na pomoć privredi, koje nismo planirali, zadužili smo se pod nepovoljnim uslovima u inostranstvu, podelili smo i po 100 evra svim punoletnim građanima…”, podsetio je Kovačević.

Svet će morati da se privikne na niži životni standard

Dodao je da koronavirus nije doneo samo pandemiju bolesti, nego i “pandemiju ekonomije“, pa će svet morati da se podesi na niži kvalitet života, na niži životni standard.

“Građani će lakše savladati neke nove modele ponašanja, ali će niži standard teže prihvatiti, naročito oni delovi stanovništva koji su i dosad bili najosetljiviji. Teško će opstajati, jer nije pitanje samo očuvanja zaposlenosti, već tržišta. Na primer, frizeri ili manji ugostitelji možda nisu otpuštali radnike, ali ne rade i samim tim nema prihoda, nema novca za plate…”, rekao je Kovačević.

Sličnog mišljenja je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić koji je rekao da je teško u krizi doći do novih investicija i da strani investitori i inače, kada je mnogo sigurnija situacija nego danas, čim naiđu na malu prepreku produže dalje, a trenutno nemaju razloga za optimizam, ne samo u Srbiji, nego na globalnom nivou.

“Mi smo ranjiva privreda i mislim da ćemo imati velikih problema sa stranim investitorima, jer oni koji već posluju kod nas uglavnom nemaju svoj finalni proizvod nego rade za poznatog kupca. To su svi ovi proizvođači kablova, raznih komponenti za automobile… Oni zavise od globalnih partnera, a kako je automobilska industrija trenutno u velikom problemu, neće biti puno posla ni za naše fabrike”, kazao je Savić.

Ocenio je da postoji mogućnost da stopa privrednog rasta u Srbiji bude u većem minusu nego što je bila 2014. godine, kada je pad bio 7,6 odsto.

Nove NEMAČKE investicije: Posao za 1.100 radnika, plata 1.700 evra


Vučić otkrio veliko čudo od investicije: Delovi i servis za avione


Izvor: Beta

Foto: Pixabay, ilustracija