Najbogatiji dodatno bogatiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_J.Scott_Applewhit

Bogatstvo vlasnika Amazona Džefa Bezosa (Jeff Bezos) ponovo je poraslo i dostiglo nove rekorde, prema Blumbergovoj listi milijardera.

Njegovo bogatstvo je dostiglo 150 milijardi dolara, čime je on daleko ispred osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i njegovih 95 milijardi dolara, prema procenama Blumberga.

Skok cena akcija Amazona koji je Bezos osnovao i čiji je glavni akcionar sa gotovo 17 odsto, doneo mu je 50 milijardi dolara ove godine. Bezos je 2014. godine vredeo 32 milijarde dolara.

Istorijski, Bezos je ipak daleko iza drugih američkih bogataša kao što je naftni magnat Džon Rokfeler (koji je umro 1937) ili kralj čelika Endru Karnegi (umro 1919), čije bi bogatstvo danas dostiglo 300 milijardi dolara ako se uzme u obzir inflacija, navodi agencija Frans pres.

Bezos je osnovao Amazon, na početku običnu onlajn knjižaru, 1994. godine. Ta multinacionalna kompanija danas je jedna od najmoćnijih na svetu i diversifikovala je aktivnosti ulazeći u klaud (skladištenje onlajn podataka), veštačku inteligenciju i video striming.

Objava o njegovom bogatstvu stigla je u vreme kada Amazon lansira svoju super promociju „Prajm dej“ kada se pretplatnicima programa Prajm nude popusti tokom 36 časova.

Bezos je 2013. godine kupio američki list Vašington Post.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP_J.Scott_Applewhit