Najbolji guverner u regionu nije Jorgovanka

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom u Centralnoj i Istočnoj Evropi u 2018. godini.

Ovo priznanje hrvatskom guverneru dodelila je publikacija GlobalMarkets, koja prati rad godišnjih skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, kao i brojnih drugih međunarodnih finansijskih institucija.

U obrazloženju upućenom guverneru HNB ističe se njegova važnost za uspešnu, ali malu privredu u regiji, koja se odupire još jednom talasu previranja na tržištima u nastajanju, piše Jutarnji list.

Pažnja Hrvatske narodne banke usmerena je na kurs, s ciljem ulaska u “čekaonicu” evropske zajedničke valute do 2020, pri čemu se evro koristi kao sidro za kurs kune. Hrvatska se suočava s izazovima, najpre s razmerno visokim javnim dugom, koji je iznosio 78 odsto BDP u 2017.

Ipak, Hrvatska se takođe nalazi na dobrom putu u pogledu stanja javnih finansija, kažu analitičari i ekonomisti. “Vujčić dobro obavlja težak posao”, rekao je glavni ekonomista jedne banke usmerene na Centralnu i Istočnu Evropu, zaključuje se u obrazloženju nagrade.

GlobalMarkets je međunarodna specijalizovana publikacija koju izdaje Euromoney Trading Ltd. Nagrada GlobalMarkets Award dodeljuje se od 2004. godine najboljim ministrima finansija i guvernerima tržišta u nastajanju.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay