Najinovativnije firme: Gugl i Amazon potisnuli Epl

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Prvi put u 13 godina došlo je do promene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih kompanija po anketi Boston Consulting Group (BCG).

Gugl je skočio na prvo mesto, a Amazon na drugo, čime je Epl dodatno potisnut, a bio je na samom vrhu od 2005. godine. Majkrosoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mesto i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih firmi na svetu, kaže BCG.

Iako tehnološke kompanije drže devet od prvih 10 mesta, tradicionalne industrije čine više od polovine firmi u prvih 50. Među njima je najinovativniji Adidas, koji je za samo godinu dana napredovao za 25 mesta i sada je na 10. poziciji, čime je postao i najinovativnija kompanija u Evropi.

Od 2004. godine do danas je BCG ukupno 13 puta proveo spomenutu anketu među višim direktorima za upravljanje inovacijama, u brojnim zemljama i različitim industrijama, kako bi razjasnio položaj i stanje inovacija u poslovanju. Prošle godine je anketirano 2.500 direktora u tvrtkama s prihodima od više od 10 milijuna američkih dolara.

Prema rezultatima istraživanja pod nazivom „Najinovativnije kompanije u 2019. godini: Uspon veštačke inteligencije, platformi i ekosistema“, rastuća važnost digitalne tehnologije i dalje predstavlja glavni trend među inovatorima.

Među ovogodišnjih 50 najinovativnijih firmi na svetu nalazi se i 13 evropskih (za razliku od prošlogodišnjih 14). Od toga ih je devet iz Nemačke, tri su iz Holandije, te jedna iz Francuske.

U poređenju s ostatkom razvijenog sveta, evropske kompanije se mogu pohvaliti da su im inovacije u vrhu prioriteta u poslovanju. Međutim, kada se gleda celi svet, koji uključuje i zemlje u razvoju, najviši prioritet inovacija u poslovanju imaju kompanije u Indiji i Kini.

Izvor: SEEbiz

Foto: YouTube