• English
X

Poslovne vesti

Najjačoj privredi “smeta” samo manjak radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zahvaljujući snažnoj industrijskoj aktivnosti nemačka ekonomija će ovu godinu zaključiti snažnim rastom, a glavna prepreka u realizaciji narudžbi mogao bi biti manjak radnika, ocenila je nemačka centralna banka.

Optimistična ocena Bundesbanke pokazuje da pat-pozicija nakon parlamentarnih izbora nije uticala na stanje u najjačoj evropskoj privredi.

Rešenje se još ne nazire, posebno nakon što su proteklog vikenda propala nastojanja nemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi koalicionu vladu, tumači Rojters.

Snažan priliv novih narudžbi zasada upućuje na zaključak da je industrija glavni pokretač privrede, primećuju u centralnoj banci.

“Uz podršku snažnog rasta industrijske aktivnosti, nemačka ekonomija će verovatno ostati na putu snažne ekspanzije i u četvrtom tromesečju 2017. godine”, objavila je Bundesbanka u mesečnom biltenu.

Glavna prepreka većoj proizvodnji je manjak radnika, posebno u sektorima građevinarstva i proizvodnje.

Povezane vesti

“Sve veća nestašica kvalifikovanih radnika mogla bi u budućnosti u značajnijoj meri da ograniči kontinuirani snažan rast priozvodnje”, ističe se u biltenu.

“U završnici će izuzetno povoljno okruženje na tržištu rada i činjenica da su izgledi za primanja i dalje povoljni, zagarantovati da privatna potrošnja podupre aktivnost u zemlji”, dodaje Bundesbanka.

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay