Najmlađa MILIJARDERKA koja je PREVARILA ceo svet, upravo je dobila prvu bitku na sudu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Screenshot

Američki savezni sud odbacio je deo optužbi protiv Elizabet Holms, osnivača startapa Teranos (Theranos) koji je neslavno propao nakon što je ustanovljeno da njegovi revolucionarni brzi testovi krvi uopšte nisu pouzdani.

Sud smatra da pacijenti nisu bili finansijski oštećeni jer su sporne testove koje su nabavljale medicinske ustanove plaćale osiguravajuće kuće. Osim toga, ne postoje dokazi da su Holms i bivši predsednik kompanije Rameš „Sani“ Balvani usmeravali lekare da pogrešno tumače rezultate testova pacijentima.

Ipak sud smatra da optužba za prevaru i dalje stoji

Prema navodima iz optužnice, Holms i Balvani podsticali su lekare i pacijente na korišćenje Teranosovih testova krvi iako su znali da kompanija nije u mogućnosti da proizvede precizne i pouzdane testove.

Teranosov dvojac optužen je 2018. po 11 tačaka za prikrivanje i prevaru. Početak suđenja zakazan je za avgust ove godine. Holms i Balvani tvrde da nisu krivi.

Retrospektiva

Od početaka 2003. godine kad je osnovala farmaceutsku firmu Teranos, preko vrhunca u 2014. godini kad ju je Forbs proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holms u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće preduzetničke nade do prevarantkinje koja zlostavlja svoje zaposlene.

Od ideje koja ju je lansirala u zvezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

Zanimljivo je da se prva adresa njene firme nalazila na istoj lokaciji kao i onoj osnivača Fejsbuka, Marka Zarkerberga. Kao i on, svoj posao započela je vrlo mlada, sa 19 godina, a do svoje tridesete već je ušla u društvo najbogatijih i najmoćnijih preduzetnica.

Ipak, danas su laboratorije i centri za testiranje njene firme zatvoreni, a ona je optužena za prevaru i prikrivanje.

Pixabay

Najavljivala revolucionarnu tehnologiju

Njen poslovni model temeljio se na revolucionarnoj ideji testiranja krvi sa malom količinom iz jagodice prsta, za razliku od ostalih tehnologija za koje je potrebno izvaditi nekoliko ampula krvi iz vene, odnosno uređaju za napredno testiranje krvi pod nazivom “Edison”.

Govorila je da će to testiranje omogućiti otkrivanje niza bolesti među kojima su rak i visoki holesterol. A ona sama najavljivala je demokratizaciju zdravstvene nege pomoću šireg pristupa preventivnom lečenju.

U intervjuima je govorila da stvaraju tehnologiju koja iz jedne kapljice krvi može da dijagnostikuje na stotine bolesti, što će spasiti mnoge živote i promeniti svet.

Postala je najmlađa milijarderka na svetu…

U jednom trenutku Elizabet je postala najmlađa milijarderka koja je sama zaradila novac, sa oko 4,5 milijardi.

Negde u to vreme tehnologija Teranosa postaje sumnjiva naučnicima, a Ian Gibons, glavni naučnik firme i jedan od prvih zaposlenih, upozorava Holms da postoje nedovršenosti u tehnologiji te da testovi nisu spremni za javnost.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u avgustu 2015. počinje da istražuje Teranos te pronalaze nepravilnosti u testiranju patenta.

U isto vreme službenici centra za regulaciju laboratorija (Centers for Medicare and Medicaid Services – CMS) posetili su laboratoriju kompanije gde su pronašli velike netačnosti u testovima koji su se sprovodili za pacijente.

Dva meseca kasnije novinar “Volstrit džurnala”, Džon Karejrou, koji prati medicinu i naučni sektor, objavljuje istraživanje o prevari u korišćenju tehnologije i to označava početak silazne putanje firme.

Ovaj novinar otkrio je da “Edison”, sprava za testiranje krvi koju koristi Teranos, nije mogla da pruži tačne rezultate te da je firma ustvari koristila tradicionalnu aparaturu.

Pravosudna tela, državne agencije i mediji dokrajčili su tako lažnu priču o uspehu jednog startapa i uspešne investitorke, koja je prevarila niz ozbiljnih investitora.

Izvor: BIZLife

Foto: Screenshot