Najpopularniji elektromobil voze Kinezi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Iako još uvek skroman, udeo električnih automobila na tržištu raste eksponencijalnim stopama, a iz dana u dan na tržištu je i sve više konkurenata.

Tako ne iznenđuje podatak da je kineski proizvođač BAIC modelom EC prestigao Nisanov Leaf i u prva dva meseca ove godine isporučio čak 15.132 primerka, odnosno 329 posto više nego u istom periodu 2017, piše Caradisiac.

EC je ovim rezultatom postao trenutno najpopularniji električni automobil na svetu, dok se Leaf s prodajom od 10.881 primerka svrstao na drugo mesto. Na trećem je JAC IEV 5, koji je „izgurao“ Renault Zoe.

Zanimljivo, Renaultov mališan, kao i Teslini modeli S i X, jedini su zabeležili pad prodaje u odnosu na posmatrani period iz 2017.

Teslinoj limuzini i krosoveru verovatno je naštetio pristupačniji Model 3, kojeg su Amerikanci u januaru i februaru uspeli da proizvedu u tek 4.047 primeraka, dok samo može da se nagađa zašto su Francuzi prodali 19 posto manje Zoea.

Impresivnim rastom mogu se još pohvaliti VW e-Golf i Hjundaijev Ioniq. Oba automobila ostvarila su rast prodaje veći od 200 posto.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot