Najveći hrvatski problem u STEČAJU, 1.000 radnika ostaje bez posla

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečaj Uljanik brodogradilišta, jedne od najvažnijih članica Uljanik grupe, zbog čega će oko 1.100 radnika ostati bez posla.

Novo ročište je održano pošto je sud krajem aprila drugi put odložio odluku o stečaju kako bi dao još jednu priliku za pronalazak strateškog partnera, odnosno zbog dolaska predstavnika kineskog Čajna šip bilding industri korporejšen (China Shipbuilding Industry Corporation – CSIC), koji su krajem aprila i početkom maja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Još nije poznato kakva je njihova namera kada je reč o brodogradilištima, pa je sudija, kako su preneli mediji, morao da proglasi stečaj.

Prethodnih mesec dana stečaji su otvoreni nad četiri članice Uljanik grupe, dok će se o stečaju Uljanik d.d, krovne firme grupe, odlučivati 17. maja.

Za sve firme, kao i za brodogradilište 3. maj iz Rijeke, predloge za otvaranje stečaja podnela je Finansijska agencija (Fina) zbog blokade njihovih računa duže od 120 dana.

Predsednik Uprave Uljanik brodogradilišta Sandi Božac rekao je da je račun Uljanik brodogradilišta u neprekidnoj blokadi 231 dan i to, prema poslednjim podacima, na iznos od 164,8 miliona kuna (više od 22 miliona evra), od čega 76,5 (više od 10 miliona kuna) otpada na potraživanja radnika, navela je regionalna N1 televizija.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić izjavio je danas da će vlada premijera Andreja Plenkovića ostati upamćena kao vlada koje je uništila hrvatsku brodogradnju i potpisala kapitulaciju hrvatske privrede, i da će zato u Puli biti proglašen dan žalosti. On je naveo da se ne može amnestirati odgovornost države koja je najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika s ukupno 25 odsto udela.

Predsednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je novinarima da je „danas ugašena hrvatska brodogradnja“.

„Ako neko misli da će brodogradnja ostati u BrodoSplitu ili BrodoTrogiru, grdno se vara. Jedino pravo brodogradilište koje je moglo graditi sofisticirane brodove je upravo Uljanik. Stoga, nestaje Uljanik a samim tim i brodogradnja“, rekao je Cerovac.

On je u izjavi novinarima ocenio da odgovornost za to snose najviše Vlada Hrvatske i Sabor.

Uljanik Brodogradilište trenutno ima 1.118 radnika, od čega njih 1.058 u Puli, a 60 u Rijeci.

Krajem marta na području Istre uhapšeno je 12 bivših članova uprave pulske Uljanik grupe, kojoj pripada i brodogradišlište u Rijeci. Oni se sumnjiče da su počinili više krivičnih dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju i jednog krivičnog dela subvencijske prevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci, kao i državnog budžeta čime su pričinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijarde kuna.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay