Naplata plastičnih kesa se “širi” Srbijom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Srbija je rešila da “iskoreni” plastične kese, a najbolji nači da se nešto “protera” iz naše zemlje je da počne da se naplaćuje. Za godinu dana, od kada su trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, interesovanje za njih primetno opada. Sada nam i nije toliko teško da stvari koje kupimo u prodavnici ponesemo u rukama.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da je upotreba plastičnih kesa, zahvaljujući njihovoj naplati, smanjena za 60 odsto. Ipak, to nije dovoljno, pa ako se upotreba ovih “štetočina” po životnu sredinu još ne umanji, ministar najavljuje i potpunu zabranu upotrebe plastičnih kesa.

“Prvi rezultati govore da je akcija bila opravdana i da za nas ima nade. Preporuka je da nastavimo to da radimo, da koristimo torbe, cegere korpe, sve ono što smo nekada koristili”, rekao je Trivan.

On je podsetio da korišćenje plastike nije samo srpski, nego i planatarni problem, pa nas je upozorio podatkom da u pacifičkom okeanu postoji ostrvo od plastike koje je veličine Teksasa.

Naplata plastičnih kesa u Srbiji počela je od velikih trgovačkih lanaca – Maksi, Aman, Shop&Go i Tempo. Nedavno se akcija proširila i na manje prodajne objekte koji funkcionišu u okviru asocijacije Domaći trgovački lanac (sa ukupno 13 preduzeća).  Širom Sirbije, od Bačke Palanke do Vranja ima  više od 600 njihovih prodajnih objekata.

Izvor: BIZLife

Foto: Pexels

Piše: B.M.