Napokon se setili da „pročešljaju“ tržište bebi opreme

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije sprovela je protekle nedelje nenajavljen uviđaj u prostorijama preduzeća Keprom i Yuglob iz Beograda, kako bi prikupila dokumentaciju od značaja za dalje postupanje, navodi se na sajtu tog regulatornog tela.

Dodaje se da je nenajavljeni uviđaj, kao posebna dokazna radnja, sproveden na tri lokacije tih firmi u Beogradu, jer se „osnovano pretpostavlja da su navedena društva, kao veliki uvoznici i distributeri opreme za bebe, zaključivala restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cene proizvoda u daljoj prodaji, te da su na takav način učinila povredu konkurencije iz člana 10 Zakona o zaštiti konkurencije“.

Komisija je, navodi se, imala u vidu „da je ovo tržište od izuzetnog značaja za potrošače, ali i za društvo u celini“ zbog čega će u narednom periodu ispitivati da li se učesnici na tržištu pridržavaju pravila konkurencije, naročito u pogledu cenovne politike.

Kako je najavljeno, pored ovog postupka, Komisija je pokrenula i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi opreme. U samoj Komisiji nisu želeli da daju preciznije podatke dok se postupak istrage ne okonča, a to očekuju za najviše desetak dana.

Ni u preduzećima koja su navedena u saopštenju antimonopolske komisije nisu želeli da daju dodatne informacije, niti da komentarišu stav regulatornog tela.

„Bebi oprema sramotno skupa“

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak ne veruje da će, ukoliko se utvrdi da je u ovom slučaju bilo zloupotrebe monopolskog položaja, bilo šta na tržištu bebi opreme da se promeni.

„Bebi oprema je kod nas sramotno skupa, s jedne strane zbog nedostatka konkurencije, ali i zbog visokih marži. Skeptična sam kakav će biti ishod ove akcije Komisije, ali i uopšte akcija koje organizuje država. Njihova svrha je uglavnom marketinška, a i ovo mi liči na isto.“

Ako su već krenuli u ovu proceduru, zašto ne reaguju i kod Ikee, jer je kod njih bebi program znatno skuplji nego isti takav u Nemačkoj. Ipak, nećemo se zvanično oglašavati dok rezultati rada Komisije ne budu dostupni, kaže Mihnjakova za Danas.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay