Nastavak „igrica“ sa niškim aerodromom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Konstantin Veliki

Saglasnost Vlade Srbije da 30 radnika Aerodroma „Konstantin Veliki“ dobije ugovore za stalno još nije stigla iz Beograda, tvrdi direktor niške vazdušne luke Vladica Đurđanović čiju smenu je predložila gradska vlast.

Bez tog papira i bez tih radnika, Đurđanović kaže da aerodrom ne može da opsluži broj putnika koji ima. Pored ovih, sporno je i 18 radnika koji rade preko agencije, ugovori im ističu do kraja jula 2018, a aerodrom bez odobrenja Grada ne može da ih zadrži.

Gradsko veće usvojilo je 8. maja novu sistematizaciju radnih mesta na aerodromu, po kojoj ovo preduzeće može da, umesto 90, ima 120 zaposlenih. Time bi se rešio problem tih radnika koji imaju privremene ugovore.

Poslednji put, odobrenje iz Vlade putovalo je 17 dana, a sada opet kasni. Nije stigla saglasnost Vlade Srbije za zapošljavanje 30 radnika za stalno. Naš zahtev Gradu Nišu je upućen 17. maja 2018. godine.

Pored ovih 30, kako objašnjava Đurđanović, na aerodromu rade i radnici koji su angažovani preko agencije, a za 18 njih ugovori ističu ovog meseca. Aerodrom ima pare na računu da ih plati, ali moraju to da prikažu u Planu poslovanja, koji Gradsko veće nije usvojilo.

24. maja 2018. godine Aerodrom je poslao Gradu zahtev za izmenu Plana poslovanja za 2018. godinu u kome su sadržane bitne izmene oko isplate zarada radnicima zaposlenim po bilo kom osnovu na koji Veće treba da da saglasnost, a Skupština grada usvoji na svojoj sednici. Veće na sednici skida tačku Izmena plana poslovanja aerodroma, a sve ostale izmene plana poslovanja drugih javnih preduzeća pušta i isti su i usvojeni.

„Zašto nije dozvoljeno aerodromu da izmeni plan poslovanja ne znamo. Radnici preko agencije radiće do visine sredstava po sadašnjem planu poslovanja, bez obzira što aerodrom ima para na računu, a to je negde do kraja ovog meseca“, navodi Đurđanović.

Ako do 31. avgusta ne stigne ta saglasnost sve ostalo je manje bitno, jer sa 90 radnika ne može da se opsluži ovoliki broj putnika. Naravno da ovih 18 radnika neće slati agencija jer ne može da joj se plati. Svaki radnik koji trenutno radi na aerodromu je bitan da bi se opslužio ovoliki broj putnika, navodi Đurđanović.

Da li je uopšte gradonačelnik Niša Darko Bulatović poslao zahtev Vladi Srbije da se aerodromu odobri zapošljavanje 30 radnika za stalno iz Kabineta gradonačelnika do objavljivanja ovog teksta nije odgovoreno novinarima Južnih vesti. Novinari nisu dobili ni odgovor zašto nije usvojen izmenjeni Plan poslovanja aerodroma za 2018.

Na sajtu Vlade Srbije ne postoji dokument da su na sednicama u maju, junu i julu odobreni ugovori radnicima niškog aerodroma.

Inicijativa: Niški aerodrom može biti zatvoren

Kašnjenje Vlade Srbije sa saglasnošću, kako tvrdi Incijativa „Ne damo niški aerodrom“, može da ugrozi poslovanje niškog aerodroma, pa čak i da avio-saobraćaj bude obustavljen.

U odnosu sa slično kašnjenje u maju, ovog puta je Gradsko veće Niša ne usvojivši izmene Plana poslovanja, kako kažu iz Inicijative, vezalo ruke rukovodstvu aerodroma koje sada ne može da preduzme mere da zaštiti aerodrom, jer ne može preko agencije da produži ugovore radnicima, ako ne stigne saglasnost iz Vlade.

Ukoliko ovi službenici i komisija ne dostave saglasnost za zapošljavanje radnika na aerodromu, postoji ozbiljna mogućnost da će do kraja avgusta biti potpuno obustavljen saobraćaj sa niškog aerodroma! Da li ovako važna stvar treba da bude u rukama službenika birokratije u Vladi Srbije? – napominju iz Inicijative.

Podsećanja radi, Gradsko veće predložilo je smenu direktora niškog aerodroma Vladice Đurđanovića, ali ona još nije usvojena na Skupštini. Aerodrom je poklonjen državi, a Đurđanović je i dalje direktor.

Izvor: Južne vesti

Foto: Konstantin Veliki