NBS: Devizne rezerve 9,79 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara iznosile su 9,79 milijardi evra, što je povećanje od 143,3 miliona evra u odnosu na kraj januara.

Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 186 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i skoro je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje dgovarajući nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Devizne rezerve umanjene za sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima iznosile su na kraju februara 7,98 milijarde evra, što je za 72 miliona više nego na kraju januara, saopštila je NBS.

Povećanje bruto deviznih rezervi od 143,3 miliona evra je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS, koja je na domaćem tržištu kupila 105 miliona evra, čime je povećana otpornost domaćeg sistema na eventualne buduće šokove iz međunarodnog okruženja.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosio 551 milion evra i bio je za 331,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,433 milijarde evra. U februaru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,6 odsto.

Izvor: Agencije

Foto: Pixabay