NBS: Kumulativni rast u četiri godine 12 procenata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije saopštila je da je realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2015. do 2017. godine iznosio 7,3 odsto, a da će, uzimajući u obzir projekciju rasta za ovu godinu od 4,2 odsto, kumulativna stopa privrednog rasta za četiri godine iznositi 12 procenata.

U saopštenju se navodi da su rast uvoza mašina i opreme i veće uvezene količine nafte i gasa imali ključni uticaj na veći robni uvoz i povećanje tekućeg deficita u poslednje dve godine, koji se prema oceni NBS i dalje nalazi na nivou koji je „više nego održiv“ i u potpunosti je pokriven stranim direktnim investicijama.

Narodna banka je navela da je posebno važno da model privrednog rasta baziran na izvozno orijentisanoj prerađivačkoj infustriji i građevinarstvu nosi i veću potrošnju energenata, kao i veće potrebe za različitim sirovinama i neophodnom opremom.

U saopštenju se dodaje da je pored uvoza nafte i gasa, na povećanje tekućeg deficita i prethodne i ove godine uticao rast cene nafte na svetskom tržištu. U prvih deset meseci ove godine oko 88 odsto tekućeg deficita odnosio se na spoljnotrgovinsku razmenu nafte, derivata i gasa.

Prema procenama NBS, efekat rasta svetske cene nafte na povećanje tekućeg deficita u Srbiji u 2017. godini iznosio je oko 0,6 odsto BDP, a ove godine trebalo da iznosi 0,7 odsto, i to je jedan od glavnih razloga zbog čega bi tekući deficit u 2018. mogao biti veći od projektovanih 5,2 odsto BDP.

Ističe se, međutim, da je veliki deo ostvarenih i planiranih investicija usmeren u izvozno orijentisane sektore, zbog čega u narednim godinama treba očekivati ubrzanje rasta izvoza i postepeno kretanje deficita tekućeg računa ka nivou od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Narodna banka navela je da su ključni doprinos ekonomskom rastu dali prerađivačka industrija, građevinarstvo i usluge pretežno privatnog sektora.

U saopštenju se ističe da je formalna zaposlenost u prerađivačkoj industriji povećana za oko 20 odsto, a obim proizvodnje u toj grani viši je za 22 odsto, dok je izvoz uvećan za oko 50 procenata.

Navodi se da je sektor građevinarstva u periodu od 2015. do 2017. rastao po prosečnoj godišnjoj stopi od oko 10 odsto.

U saopštenju se dodaje da je najznačajniji doprinos rastu dao investicioni ciklus koji je počeo 2015. godine, pri čemu je kumulativni rast investicija u osnovna sredstva za četiri godine iznosio više od 30 odsto.

Izvor: N1, FoNet

Foto: Pixabay