NBS ponovo dala saglasnost AIK banci za preuzimanje Gorenjske banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Aik banka

Narodna banka je ponovo dala saglasnost AIK banci za preuzimanje slovenačke Gorenjske banke, nakon što je u januaru ove godine tu saglasnost povukla zbog utvrđenih nepravilnosti u poslovanju, piše Danas.

„Ova saglasnost je data s obzirom da je NBS u kontrolnom postupku provere izvršenja prethodno izrečenih naloga i mera upućenih banci u decembru 2017. godine, utvrdila da su otklonjeni razlozi zbog kojih je prethodno ukinuta saglasnost za sticanje akcija Gorenjske banke, iz juna 2016. godine“, navodi se u objašnjenju NBS.

Kako piše list, još u februaru holding kompanija Sava, trenutno najveći akcionar Gorenjske sa 37,65 odsto akcija, čiji otkup je AIK banka dogovorila, saopštila je da će dati rok banci Miodraga Kostića da pribavi neophodne saglasnosti do 30. aprila. NBS je saglasnost dala 27. aprila. Ipak, AIK banci je potrebna i dozvola Centralne banke Slovenije, a na sajtu ove institucije stoji odobrenje iz 21. februara 2018. za preuzimanje do trećine akcija Gorenjske banke. Inače, sada Kostićeva banka poseduje 22,6 odsto akcija.

Izvor: Danas

Foto: Aik banka